Pages
-
-
Utjecaj tehnoloških parametara, dodataka i mikrobne populacije na kvalitetu Slavonskog kulena
-
Kristina Suman Uzorcima slavonskog kulena pripremljenim s različitim masenim udjelima kuhinjske soli i različitim vrstama dodanih starter kultura ispitane su promjene sastava mikrobne populacije te su uspoređeni učinci dodatka autohtone mikrobne populacije (Lactobacillus curvatus C1, Lactobacillus plantarum 1P, Leuconostoc mesenteroides MK1 i Staphylococcus xylosus K1), izoliranih iz 5 gotovih uzoraka slavonskog kulena i komercijalne starter kulture (Lactobacillus sakei, Staphylococcus carnosus i...
-
-
Antioksidativni kapacitet meda i promjene tijekom procesiranja i skladištenja
-
Ivana Flanjak Svrha rada bila je karakterizirati odabrane vrste meda (kesten, kadulja, bagrem i medljikovac) s obzirom na antioksidativni kapacitet te ispitati mogućnost korištenja antioksidativnog kapaciteta u identifikaciji botaničkog podrijetla meda. U cilju razumijevanja antioksidativne sposobnosti meda ispitana je povezanost antioksidativnog kapaciteta s fizikalno-kemijskim parametrima kakvoće meda. Osim toga, ispitan je utjecaj procesiranja i skladištenja na antioksidativni kapacitet i s njim...
-
-
Arsen u podzemnoj vodi osječkog vodocrpilišta i oksidacija arsenita pri kondicioniranju vode
-
Željka Romić Monitoringom kakvoće podzemne vode crpilišta osječkog vodovoda, polučio se uvid u kakvoću vode izvorišta u opsegu dubine 30-180 m. Tijekom vremena kakvoća podzemne, nepreradene vode u fizičko-kemijskom i mikrobiološkom pogledu značajnije se ne mijenja, te je njen sastav uzrokovan geološkim uvjetima vodonosnika.
U ovom radu provedena je karakterizacija pojavnih oblika arsena [As(III), As(V)] na određenim dubinama vodonosnih slojeva. Arsen na crpilištu Vinogradi uglavnom je u...
-
-
Inhibicija lipooksigenaze derivatima kumarina, rodanina i tiazolidindiona
-
Melita Lončarić Cilj ovog rada bio je razviti zelenu metodu za sintezu derivata kumarina, rodanina i tiazolidindiona primjenom niskotemperaturnih eutektičkih otapala na bazi kolin-klorida te ispitati njihovu biološku aktivnost. Za svaku grupu spojeva odabrana je modelna reakcija koja je provedena u 20 različitih niskotemperaturnih eutektičkih otapala, te je na temelju najvišeg iskorištenja odabrano najpogodnije otapalo za daljnju sintezu. Za sintezu derivata kumarina najpogodnijim otapalom pokazao se...
-
-
Izloženost hrvatske populacije slobodnom i maskiranim oblicima deoksinivalenola
-
Martina Jurković DON je jedan od najčešćih trihotecena u hrani, koje uglavnom proizvodi plijesan Fusarium graminearum. Cilj istraživanja bio je odrediti ukupnu izloženost DON-u i derivatima na temelju podataka o konzumaciji namirnica i rezultatima LC-MS/MS analiza ključnih proizvoda. Analizirane su i koncentracije nepromijenjenog DON-a i glukuronidnih metabolita u uzorcima urina prikupljenim od 49 ispitanika. Svrha je bila odrediti utjecaj tipa prehrane (veganskog, lakotoovovegetarijanskog i...
-
-
Izoliranje, modificiranje i karakteriziranje škroba pšenice
-
Đurđica Ačkar Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj sorte na svojstva škroba pšenice: želatinizaciju, retrogradaciju, kapacitet bubrenja, indeks topljivosti, boju škroba, bistroću škrobne paste, reološka svojstva paste, udio rezistentnog škroba, stabilnost paste tijekom ciklusa zamrzavanje – odmrzavanje i čvrstoću škrobnog gela, provesti kemijsku modifikaciju škroba epiklorhidrinom u udjelima 0,1, 0,3 i 0,5 % (s.tv. škroba) i smjesama dikarboksilnih kiselina (jantarna, glutarna, adipinska...
-
-
Karakterizacija katehinskih spojeva u zelenim i crnim čajevima primjenom elektrokemijskih metoda
-
Ivana Novak U ovome radu ispitivano je voltametrijsko ponašanje galne kiseline (GK) i glavnih katehinskih spojeva ili katehina [epigalokatehin galat (EGCG), epigalokatehin (EGC), epikatehin (EC) i epikatehin galat (ECG)] prisutnih u zelenim i crnim čajevima. Također, razvijena je nova elektroanalitička metoda za karakterizaciju katehina u vodenim ekstraktima odnosno suhom lišću zelenih i crnih čajeva.
Podaci o katehinskom profilu zelenih i crnih čajeva dobiveni su primjenom tekućinske...
-
-
Karakterizacija odabranih makroalgi Jadranskog mora: isparljivi spojevi, masne kiseline i pigmenti
-
Ana-Marija Cikoš Cilj ovog istraživanja bio je kemijski karakterizirati do sada neistražene makroalge iz Jadranskog mora (smeđa alga Fucus virsoides, crvena alga Amphiroa rigida i zelena alga Codium bursa). Za određivanje profila isparljivih spojeva korištene su različite metode (mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME), hidrodestilacija (HD) i ekstrakcija s \(CO_{2}\) u superkritičnom stanju (\(ESCO_{2}\))) koje su provedene na svježim, osušenim na zraku i liofiliziranim uzorcima...
Pages