završni rad
Terapijski učinak mliječnih proizvoda

Kristina Andrić (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovTerapijski učinak mliječnih proizvoda
AutorKristina Andrić
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
Mljekarska industrija je najveći korisnik bakterija mliječne kiseline, kao starter kultura i probiotičkih kultura, u proizvodnji različitih fermentiranih mliječnih proizvoda. Fermentirani mliječni proizvodi predstavljaju 20 % ukupne svjetske proizvodnje fermentirane hrane. U dobivanju fermentiranih mliječnih proizvoda sudjeluju bakterije mliječne kiseline koje svojom metaboličkom aktivnošću doprinose povećanju nutritivne i terapijske vrijednosti proizvoda. To se očituje u povećanoj koncentraciji nekih vitamina i enzima, egzopolisaharida i bioaktivnih peptida te mliječne kiseline kao glavnog proizvoda metabolizma ovih bakterija, ali i octene kiseline. Terapijski učinak bakterija mliječne kiseline, odnosno zdravstvena korist fermentiranih mliječnih proizvoda, može biti izražena u slučajevima nepodnošljivosti laktoze, infekcije probavnog sustava, virusne dijareje, dijareje uzrokovane antibiotičkom terapijom, u prevenciji i terapiji putničke dijareje te gastritisa uzrokovanog bakterijom Helicobacter pylori. Najnovija istraživanja ukazuju na značajnu ulogu fermentiranih mliječnih proizvoda u smanjenju koncentracije kolesterola, krvnog tlaka, smanjenju rizika nastajanja raka debelog crijeva te drugih upalnih bolesti crijeva što je rezultat imunostimulacijskog učinka bakterija mliječne kiseline prisutnih u fermentiranim mliječnim proizvodima.
Ključne riječimliječni proizvodi fermentacija probiotici terapijski učinak
Naslov na drugom jeziku (engleski)Therapeutic effect of dairy products
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-11-09
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Dairy industry is the largest recipient of lactic acid bacteria as starter cultures and probiotic cultures, the production of various fermented dairy products. Fermented milk products represent 20% of total world production of fermented foods. In obtaining a fermented dairy products involved lactic acid bacteria by their metabolic activities contribute to increasing the nutritional and therapeutic value of the product. This is manifested in the increased concentration of some vitamins and enzymes, and bioactive peptides EPS and lactic acid as the main product of metabolism of these bacteria. Therapeutic effect of lactic acid bacteria, and health benefits of fermented milk products, can be expressed in cases of lactose intolerance, gastrointestinal infections, viral diarrhea, diarrhea caused by antibiotic therapy, prevention and therapy of travel diarrhea and gastritis caused by Helicobacter pylori. The latest studies indicate the important role of fermented dairy products in reducing cholesterol, blood pressure, reduce the risk of colon cancer and other inflammatory bowel diseases as a result imunostimulacijskog effect of lactic acid bacteria present in fermented dairy products.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)dairy products fermentation probiotics therapeutic effects
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:556598
PohranioIvana Šuvak