diplomski rad
Određivanje ß-glukana u domaćim sortama ječma

Tamara Popović (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
Podaci o radu
NaslovOdređivanje ß-glukana u domaćim sortama ječma
AutorTamara Popović
Voditelj/MentorMarko Jukić (mentor)
Sažetak rada
Ječam je žitarica iznimno bogata β-glukanima i prehrambenim vlaknima te je upravo zbog tih svojstava cilj ovog rada bio odrediti sadržaj β-glukana u različitim sortama stočnog i pivarsko-stočnog ječma. Udio β-glukana određen je u ukupno 10 sorti ječma uroda 2010./2011. s 3 različite lokacije u Istočnoj Hrvatskoj (Osijek, Slavonski Brod i Tovarnik). Udio β-glukana u ječmu se kretao u rasponu 3,23-5,22 g/100 g s. t.. Stočni ječam sorte "Bravo" s područja Osijeka imao je najveći udio β glukana, dok je najmanji udio imala pivarsko-stočna sorta "Gazda" s područja Tovarnika. Različita lokacija uzgoja nije imala statistički značajan utjecaj na udio β-glukana u ječmu. Iz rezultata je također vidljivo da su sorte ječma namijenjene za ishranu stoke imale statistički značajno veći udio β-glukana (4,70 g/100 g s. t.) od pivarsko-stočnih sorti (4,08 g/100 g s. t.). U slučaju korištenja ovih stočnih sorti, a budući da velik sadržaj β-glukana u ječmu može stvoriti probleme u probavi i napredovanju stoke, poglavito peradi, može se preporučiti da se u stočnu hranu dodaje i enzim β-glukanaza koji će razgradnjom β-glukana smanjiti njegov negativan utjecaj.
Ključne riječiječam β-glukan
Naslov na drugom jeziku (engleski)Determination of ß-glucan content in domestic barley varieties
Povjerenstvo za obranuVinko Krstanović
Marko Jukić
Natalija Velić
Daliborka Koceva Komlenić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaZnanost o hrani i nutricionizam
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka nutricionizma i znanosti o hrani
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. nutr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-05-18
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Barley grain is rich in β-glucan and dietary fiber and goal of this research was determination of β-glucan content in different barley varieties for livestock feed and combined malting (brewing) and feed purposes. β-glucans were determined in 10 varieties from 3 different locations in Eastern Croatia region (Osijek, Slavonski Brod i Tovarnik). The levels of β-glucan content ranged from 3.23 to 5.22 g/100 g (dry matter basis). Variety richest in β-glucan was feed variety "Bravo" from Osijek location while lowest content was determined for feed-malting variety "Gazda" from Tovarnik. Location of cultivation had no significant influence on β-glucan content. The results also showed that feed barley varieties had significantly higher β-glucan content (4.70 g/100 g d. m. basis) compared to barley varieties for feed and combined malting (brewing) and feed purposes (4.08 g/100 g d. m. basis). If these feed varieties are used, it could be recommended to add enzyme β-glucanases to feed in order to avoid negative effect that high levels of β-glucans have on digestion and fattening of livestock, especially poultry.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)barley β-glucan
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:434266
PohranioSanda Hasenay