završni specijalistički
Promjena mikrobne populacije tijekom proizvodnje suncokretove pogače

Zvonimir Toth (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovPromjena mikrobne populacije tijekom proizvodnje suncokretove pogače
AutorZvonimir Toth
Voditelj/MentorHrvoje Pavlović (mentor)
Sažetak rada
Suncokretova pogača predstavlja važan sastojak krmnih smjesa koje se koriste u hranidbi životinja, a zbog visokog udjela proteina može se upotrijebiti i u prehrambenoj industriji, npr. pekarstvu i slično. Izolacijom proteina iz pogače, moguća je njihova primjena kao emulgatora i stabilizatora pjena. Cilj ovog rada je bio odrediti ukupni broj aerobnih, mezofilnih bakterija, bakterija porodice Enterobacteriaceae, sulfitoreducirajućih klostridija, bakterija roda Salmonella, plijesni i kvasaca u uzorcima sirovine, oljuštenom suncokretu i suncokretovoj pogači, prije i nakon čišćenja pogona. Istovremeno, tijekom tehnološkog procesa proizvodnje praćene su promjene vlage, aktiviteta vode i temperature. Vlaga i aktivitet vode u svim analiziranim uzorcima ne osigurava rast mikroorganizama. čišćenje pogona je, u najvećoj mjeri, smanjilo broj plijesni, kvasaca i bakterija porodice Enterobacteriaceae. Nije ustanovljena prisutnost plijesni vrste Aspergillus flavus. Nije ustanovljena prisutnost bakterija roda Salmonella niti sulfitoreducirajucih klostridija. Pri proizvodnji pogače potrebno je voditi brigu o higijenskim uvjetima tehnološkog procesa, mikrobnoj kontaminaciji i preživljavaju patogena.
Ključne riječipogača suncokret bakterije plijesni kvasci sigurnost hrane krmiva
Naslov na drugom jeziku (engleski)Changes of microbial population during sunflower meal production
Povjerenstvo za obranuŽaneta Ugarčić-Hardi
Hrvoje Pavlović
Tihomir Moslavac
Marko Jukić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjposlijediplomski specijalistički
Naziv studijskog programaSigurnost i kvaliteta hrane
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a specijalist/ specijalistica sigurnosti i kvalitete hrane
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. spec. techn. aliment.
Vrsta radazavršni specijalistički
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-02-03
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Sunflower meal is an important ingredient of feed mixtures used in animal production. Since high protein amount, sunflower meal can be used in food industry for bread baking etc. Isolated proteins from sunflower meal can be used as emulgators or foam stabilizers. The aim of this study was to determine counts of aerobic, mesophilic bacteria, bacteria of Enterobacteriaceae family, sulphite reducing clostridia, yeasts and molds and the presence of Salmonella spp. in analyzed samples of sunflower seeds, dehulled sunflower seeds, and sunflower meal before and after cleaning process. Water content, water activity and temperature changes during production process were also determined. Moisture and water activity levels of all analyzed sunflower meal samples were unsupportive of microbial growth. Cleaning process reduces counts of fungi as well as presence of Enterobacteriaceae. No species of Aspergillus flavus, Salmonella or sulphite reducing bacteria were detected. For safe sunflower meal production hygienic conditions during production, microbial contamination and pathogen survival must be supervised.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)sunflower meal molds yeasts safety food feed
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:011733
PohranioSanda Hasenay