Skoči na glavni sadržaj
Završni, diplomski i specijalistički rad

Mediteranska prehrana i kardiovaskularne bolesti

Huzjak, Boris

2013.

Završni rad (sveučilišni)

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Zavod za ispitivanje hrane i prehrane

https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:228351

Kardiovaskularne bolesti (KVB) glavni su uzrok smrtnosti u svijetu. Imaju velik utjecaj na preranu smrtnost, ali i na kvalitetu samog života. U kardiovaskularne bolesti ubrajaju se: infarkt miokarda, bolesti zatajenja srca, ishemijske bolesti srca koje su velikim dijelom posljedica suženja krvnih žila, moždani udar, promjene na krvnim žilama nogu, ateroskleroza i demencija kao posljedica promjena na krvnim žilama, arterijska hipertenzija, promjene na bubrezima zbog bolesti krvnih žila. Brojni su uzroci nastanka kardiovaskularnih bolesti. Najvažnijima se smatraju: arterijska hipertenzija, povišene masnoće u krvi, pušenje, debljina, dijabetes, genetski čimbenici, neke druge bolesti kao što su bolesti štitnjače te stres i psihosocijalni čimbenici. U prevenciji kardiovaskularnih bolesti značajna je svakodnevna tjelesna aktivnost, umjereno konzumiranje alkohola, prestanak pušenja, izbjegavanje stresa te, što je osobito važno, odgovarajuća prehrana. Jedan od modela prehrane koji smanjuje nastanak kardiovaskularnih bolesti je mediteranska prehrana koja obiluje prirodnom funkcionalnom hranom. Karakteristične namirnice za ovu vrstu prehrane su maslinovo ulje, riba, voće i povrće, svojstveno začinsko bilje, te crveno vino. Konzumacijom tih namirnica u organizam se unose nutrijenti, kao što su nezasićene i esencijalne masne kiseline, antioksidansi, fenoli, koji zajedno sudjeluju u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

bolesti srca i krvnih žila ateroskleroza mediteranska prehrana maslinovo ulje riba crveno vino omega-3 masne kiseline vitamini

huzjak_boris_ptfos_2013_zavrs_sveuc.pdf, 541.05 KB

Pristup korisnicima matične ustanove

Autori Huzjak, Boris (Autor)

Mentori Banjari, Ines (Mentor)

Alternativni naslovi
(engleski) Mediterranean Diet and Cardiovascular Diseases

Alternativni sažeci

(engleski) Cardiovascular diseases (CVD) are the main cause of mortality in the world. They have a great impact on premature mortality, but also on quality of life. CVDs include: myocardial infarction, heart failure, ischemic heart diseases which are in large part caused by impaired artery flow, stroke, changes on limbs blood vessels, atherosclerosis and dementia as a result of changes in blood vessels, arterial hypertension, and kidney alterations due to vascular disease. There are many causes of cardiovascular disease. The most important are considered: hypertension, elevated blood lipids, smoking, obesity, diabetes, and genetic factors, other diseases such as thyroid disease and stress and psychosocial factors. The CVDs prevention is significant and includes daily physical activity, moderate alcohol consumption, quitting smoking, avoiding stress, and what is especially important, adequate nutrition. One of the diet models that reduce CVDs is the Mediterranean diet that is rich in natural functional foods. Typical foods of the Mediterranean diet are olive oil, fish, fruits and vegetables, characteristic herbs, and red wine. Consumption of these foods gives essential nutrients such as unsaturated and essential fatty acids, antioxidants, phenols, which all together reduce CVD risks.

Alternativne ključne riječi
cardiovascular diseases atherosclerosis Mediterranean diet olive oil fish red wine omega-3 fatty acids vitamins

Ustanova koja je dodijelila ak./str. stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Zavod za ispitivanje hrane i prehrane

Studijski program

Prehrambena tehnologija; sveučilišni; preddiplomski

Umjetnička i znanstvena područja, polja i grane

Biotehničke znanosti / Nutricionizam

Datumi

Datum obrane: 26.09.2013.

Jezici

hrvatski

Datum izrade zapisa

02.10.2015.

Broj posjeta 0
Broj preuzimanja 0

Projekti

Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja
Identifikator: 113-0000000-0548
Financijer: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske