2021.
Završni rad (sveučilišni)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Zavod za prehrambene tehnologije
https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:413912
Sol je uobičajen i važan sastojak u prehrambenim proizvodima u cijelom svijetu. Dodatak soli tijestu ima višestruki učinak. Određen udio kuhinjske soli je nužan kako zbog tehnološkog procesa pripreme pekarskih proizvoda tako i zbog okusa na koji je populacija naviknuta. Kruh i pecivo bez soli imaju loš i prazan okus. Preporučeni dnevni unos soli je 5 grama, ali brojne zemlje unose dvostruko više od preporučenog i pri tome se javljaju brojni zdravstveni problemi. Od gotove hrane, pekarski proizvodi su u većini zemalja glavni izvor prekomjernog dnevnog unosa kuhinjske soli, budući da sadrže velik udio soli i konzumiraju se u velikoj mjeri. Udio kuhinjske soli koji je sada prekomjerno prisutan u pojedinim prehrambenim proizvodima, može se smanjiti bez narušavanja tehnološkog procesa i bez gubitka kvalitetnog okusa.
kuhinjska sol pekarski proizvodi tehnološki proces kvaliteta
Autori Božić, Barbara (Autor)
Mentori Jukić, Marko (Mentor)
Alternativni naslovi
(engleski) Influence of Salt on the Dough Properties and Quality of Bakery Products
Alternativni sažeci
(engleski) Salt is a common and important ingredient in foods around the world. Adding table salt to dough has a variety of effects. A certain amount of common salt is necessary both because of the technological process of preparing baked goods and because of the taste to which the population is accustomed. Bread and rolls without salt have a plain and empty taste. The recommended daily salt intake is five grams, but in many countries twice, that amount is consumed, and this is the reason for many health problems. Of all the types of prepared foods, bakery products are the main source of excess daily intake of salt in most countries because they account for a large proportion of the nutritional value and consumers usually eat more bakery products in one sitting. The amount of salt present in some foods today can be reduced without disturbing the technological process and without affecting the taste quality.
Alternativne ključne riječi
table salt
bakery products
technological process
quality
Ustanova koja je dodijelila ak./str. stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Zavod za prehrambene tehnologije
Studijski program
Prehrambena tehnologija; sveučilišni; preddiplomski
Umjetnička i znanstvena područja, polja i grane
Biotehničke znanosti / Prehrambena tehnologija
Datumi
Datum obrane: 27.09.2021.
Jezici
hrvatski
Datum izrade zapisa
01.10.2021.
Identifikatori