Skoči na glavni sadržaj
Završni, diplomski i specijalistički rad

Filtracija piva

Marković, Branko

2010.

Završni rad (sveučilišni)

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Zavod za prehrambene tehnologije

https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:094450

U ovom radu nastojat će se obraditi tema filtracije piva, počevši najprije od osnovnih karakteristika proizvodnje piva, pa sve do samog procesa filtracije piva. Na postupak filtracije piva utječu brojni faktori- osobito kvaliteta sirovina i dobro vođen proces filtracije. Postoje različite metode filtriranja,a trenutno se najviše koristi naplavna filtracija sa kiselgurom te slojna filtracija. No, zbog različitih štetnih svojstava kiselgura za okolinu i zaposlenike, u praksu se pokušavaju uvesti određeni alternativni postupci filtracije piva kao što su membranska filtracija piva, zamjena kiselgura sa nekim drugim filtracijskim sredstvom u naplavnoj filtraciji, filtracija piva kroz zrnatu ispunu pri kojoj se koristi pijesak i dr. Još jedan od alternativnih postupaka filtracije je hladno sterilna filtracija koja predstavlja modernu metodu orijentiranu ka budućnosti.

pivo filtracija kiselgur membranska filtracija

markovic_branko_ptfos_2010_zavrs_sveuc.pdf, 432.12 KB

Pristup korisnicima matične ustanove

Autori Marković, Branko (Autor)

Mentori Pozderović, Andrija (Mentor)

Alternativni naslovi
(engleski) Beer filtration

Alternativni sažeci

(engleski) In this work will be aimed the issue of the filtration process of beer, starting with the first of the basic characteristics of the production of beer, all the way to the filtration process of beer. The beer filtration process is influenced by many factors - particularly the quality of raw materials and well-managed process of filtration. There are different methods of filtering, and is currently the most benefit from the flood filtration with kiselgur and layer filtration. However, due to its different properties which are harmful to the environment and employees, the practice is trying to install the alternative procedures for the filtration of beer, such as membrane filtration of beer, a substitute for kiselgur with other filtration means in flood filtration, filtration of beer through a grainy filling with sand etc. Another alternative filtration processes is cold sterile filtration method, which is a modern, futureoriented method.

Alternativne ključne riječi
beer filtration kiselgur membrane filtration

Ustanova koja je dodijelila ak./str. stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Zavod za prehrambene tehnologije

Studijski program

Prehrambena tehnologija; sveučilišni; preddiplomski

Umjetnička i znanstvena područja, polja i grane

Biotehničke znanosti / Prehrambena tehnologija / inženjerstvo

Datumi

Datum obrane: 15.10.2010.

Jezici

hrvatski

Datum izrade zapisa

21.10.2015.

Broj posjeta 0
Broj preuzimanja 0