2015.
Završni rad (sveučilišni)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Zavod za prehrambene tehnologije
https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:284583
Intolerancija na laktozu javlja kod osoba koje ne mogu probaviti laktozu (mliječni šećer). Postoji više različitih vrsta intolerancije na laktozu: kongenitalna laktoza intolerancija, primarna hipolaktazija i sekundarna intolerancija laktoze. Kod svih navedenih tipova je konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda problematično, zbog visokog udjela laktoze. Od funkcionalne hrane koja se koristi u prehrani osoba s intolerancijom na laktozu najzastupljenija su fermentirana mlijeka i proizvodi od fermentiranog mlijeka. Razlog tomu je taj što je u njima dio laktoze preveden u mliječnu kiselinu, pomoću mikroorganizama (probiotika), koji su dodani tijekom njihove proizvodnje. Tako je u fermentiranim mliječnim proizvodima udio laktoze smanjen, a povećan udio mliječne kiseline, čime je olakšana njihova probavljivost.
Autori Mijić, Darko (Autor)
Mentori Slačanac, Vedran (Mentor)
Alternativni naslovi
(engleski) Lactose intolerance
Alternativni sažeci
(engleski) Lactose intolerance occurs in people who can not digest lactose (milk sugar). There areseveral different types of lactose intolerance: congenital lactose intolerance, secondary lactose intolerance and primary lactose intolerance. In all three types is milk and dairy products consumption presents a problem because of the high lactose representation. Most functional food which is used in the diet of people with intolerance to lactose are fermented milk and products made from fermented milk. The reason for this is that in them is part of lactose converted to lactic acid by microorganisms (probiotics), which were added during their manufacture. Thus, in fermented milk products part of lactose is reduced, but part of lactic acid is increased, what facilitates their digestibility.
Alternativne ključne riječi
lactose
intolerance
fermented milk
probiotics
Ustanova koja je dodijelila ak./str. stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Zavod za prehrambene tehnologije
Studijski program
Prehrambena tehnologija; sveučilišni; preddiplomski
Umjetnička i znanstvena područja, polja i grane
Biotehničke znanosti / Prehrambena tehnologija / inženjerstvo
Datumi
Datum obrane: 12.10.2015.
Jezici
hrvatski
Datum izrade zapisa
09.12.2015.
Identifikatori