Skoči na glavni sadržaj
Završni, diplomski i specijalistički rad

Intolerancija na laktozu

Mijić, Darko

2015.

Završni rad (sveučilišni)

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Zavod za prehrambene tehnologije

https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:284583

Intolerancija na laktozu javlja kod osoba koje ne mogu probaviti laktozu (mliječni šećer). Postoji više različitih vrsta intolerancije na laktozu: kongenitalna laktoza intolerancija, primarna hipolaktazija i sekundarna intolerancija laktoze. Kod svih navedenih tipova je konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda problematično, zbog visokog udjela laktoze. Od funkcionalne hrane koja se koristi u prehrani osoba s intolerancijom na laktozu najzastupljenija su fermentirana mlijeka i proizvodi od fermentiranog mlijeka. Razlog tomu je taj što je u njima dio laktoze preveden u mliječnu kiselinu, pomoću mikroorganizama (probiotika), koji su dodani tijekom njihove proizvodnje. Tako je u fermentiranim mliječnim proizvodima udio laktoze smanjen, a povećan udio mliječne kiseline, čime je olakšana njihova probavljivost.

laktoza intolerancija fermentirana mlijeka probiotici

mijic_darko_ptfos_2015_zavrs_sveuc.pdf, 233.71 KB Otvori Preuzmi

Otvoreni pristup

Autori Mijić, Darko (Autor)

Mentori Slačanac, Vedran (Mentor)

Alternativni naslovi
(engleski) Lactose intolerance

Alternativni sažeci

(engleski) Lactose intolerance occurs in people who can not digest lactose (milk sugar). There areseveral different types of lactose intolerance: congenital lactose intolerance, secondary lactose intolerance and primary lactose intolerance. In all three types is milk and dairy products consumption presents a problem because of the high lactose representation. Most functional food which is used in the diet of people with intolerance to lactose are fermented milk and products made from fermented milk. The reason for this is that in them is part of lactose converted to lactic acid by microorganisms (probiotics), which were added during their manufacture. Thus, in fermented milk products part of lactose is reduced, but part of lactic acid is increased, what facilitates their digestibility.

Alternativne ključne riječi
lactose intolerance fermented milk probiotics

Ustanova koja je dodijelila ak./str. stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Zavod za prehrambene tehnologije

Studijski program

Prehrambena tehnologija; sveučilišni; preddiplomski

Umjetnička i znanstvena područja, polja i grane

Biotehničke znanosti / Prehrambena tehnologija / inženjerstvo

Datumi

Datum obrane: 12.10.2015.

Jezici

hrvatski

Datum izrade zapisa

09.12.2015.

Broj posjeta 0
Broj preuzimanja 0