Skoči na glavni sadržaj
Doktorski i znanstveni magistarski radovi

Prehrana dojilja i sastav masnih kiselina majčinog mlijeka

Dujmović, Mihela

2011.

Doktorski rad

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Zavod za ispitivanje hrane i prehrane

https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:510593

Prehrana tijekom razdoblja laktacije osim što treba zadovoljiti energetske i prehrambene potrebe dojilje, utječe i na sastav majčinog mlijeka. U istraživanje je uključeno 83 dojilja i 76 nedojilja s područja Primorsko-goranske županije, koje su praćene 3 puta (nakon 1, 3 i 6 mjeseci poslijeporođajnog razdoblja). Prilikom svakog posjeta određivane su: antropometrijske značajke (tjelesna masa, udio mišićnog i masnog tkiva, razina visceralne masti i indeks tjelesne mase), prehrambeni unos (metodom 24-satnog prisjećanja) te je prikupljen uzorak majčinog mlijeka. Analiza sastava masnih kiselina u uzorcima majčinog mlijeka provedena je plinskom kromatografijom. Rezultati istraživanja prehrambenog unosa obje skupine pokazuju kontinuirano smanjenje unosa energije i svih makronutrijenata tijekom poslijeporođajnog razdoblja. Prehrambeni unos svih ispitanica je manji od preporuka. Dojilje značajno smanjuju tjelesnu masu (p=0,004) i udio tjelesne masti (p=0,034) u razdoblju 3 do 6 mjeseci poslije poroda, a nedojilje u razdoblju 1 do 3 mjeseca poslije poroda (p<0,001). Udio mišićne mase je nepromijenjen kod obje skupine. U majčinom mlijeku prosječan udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina iznosio je 42,26 %, trans masnih kiselina 2,46 %, zasićenih 34,95 % i višestruko nezasićenih masnih kiselina 20,01 %. Statistički značajna korelacija dokazana je između prosječnog sadržaja dokozaheksaenske kiseline u mlijeku i unosa putem hrane (r=0,52; p<0,006).

prehrana dojilje majčino mlijeko masne kiseline

dujmovic_mihela_ptfos_2011_diser_sveuc.pdf, 1.04 MB

Pristup korisnicima matične ustanove

Autori Dujmović, Mihela (Autor) (mbz: 210354)

Mentori Krešić, Greta (Mentor) (mbz: 226703)

Povjerenstvo za obranu Čačić Kenjerić, Daniela (Predsjednik povjerenstva) ; Krešić, Greta (Član povjerenstva) (mbz: 226703) ; Mandić, Milena (Član povjerenstva)

Alternativni naslovi
(engleski) Maternal dietary intake and breast milk fatty acids composition

Alternativni sažeci

(engleski) Nutrition during lactation not only satisfies energy and nutritional needs of lactating women, but in addition influences the composition of breast milk. The study included 83 lactating and 76 non-lactating women from the area of Primorsko Goranska County which were controlled in 3 phases (after first, third and sixth month postpartum period). During each visit were examined anthropometrics (body weight, muscle mass, fat tissue, visceral fat, and BMI), dietary intake (24-hour dietary recalls) as well as were collected milk samples. Analysis of fatty acids in breast milk samples was quantified by gas chromatography. The results of the food intake of both groups showed a continuous decrease in energy intake and in all macronutrients during postpartum period. Dietary intake was lower than recommended for all participants. Significant decrease (p=0.004) in body weight and proportion of body fat (p=0.034) were determined in lactating group during the period of 3 to 6 months postpartum, while in non-lactating group 1 to 3 months postpartum (p<0.001). Share of muscle mass was unchanged in both groups. In breast milk, the average proportion of monounsaturated fatty acids were 42.26%, trans fatty acids 2.46%, saturated fatty acids 34.95% and 20.01% of long-chain polyunsaturated fatty acids. Statistically significant correlation was confirmed between the average contents of docosahexaenoic acid in breast milk and intake from the food (r=0.52; p<0.006).

Alternativne ključne riječi
nutrtion dietary intake lactating women breast milk fatty acids

Ustanova koja je dodijelila ak./str. stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Zavod za ispitivanje hrane i prehrane

Studijski program

Prehrambeno inženjerstvo; sveučilišni; poslijediplomski doktorski

Umjetnička i znanstvena područja, polja i grane

Biotehničke znanosti / Prehrambena tehnologija / sigurnost i kvaliteta hrane

Datumi

Datum obrane: 06.07.2011.

Jezici

hrvatski

Verzija rada
obranjena verzija

Datum izrade zapisa

26.01.2016.

Broj posjeta 0
Broj preuzimanja 0

Projekti

Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja
Identifikator: 113-0000000-0548
Financijer: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske