završni rad
Potreba za dodacima prehrani u trudnoći

Ana Maletić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovPotreba za dodacima prehrani u trudnoći
AutorAna Maletić
Voditelj/MentorInes Banjari (mentor)
Sažetak rada
Trudnoća je jedan od najvažnijih perioda u ženinom životu. U tijelu se u tom periodu odvijaju brojne fiziološke promjene, a prehrana trudnice je prepoznata kao ključan čimbenik u rastu i razvoju fetusa. Prehrana bi trebala biti raznovrsna i izbalansirana, kako bi se zadovoljile potrebe za makro- i mikronutrijentima, kako za majku, tako i za dijete. U prenatalnom rastu i razvoju brojni mikronutrijenti igraju vrlo važne uloge; kao što su vitamin D i kalcij koji su bitni za razvoj skeleta, folna kiselina koja prevenira defekte neuralne cijevi, vitamin C koji pomaže apsorpciji iznimno važnog željeza, magnezij koji ublažava grčeve i drugi. Ukoliko postoji rizik od deficita nekog nutrijenta iz bilo kojeg razloga (mala iskoristivost u organizmu, slaba dostupnost namirnice, problemi sa apsorpcijom), na tržištu postoje brojni dodaci prehrani čijim se unosom može spriječiti deficit, a njima i rizik od razvoja bolesti i eventualnih nepoželjnih promjena tijekom trudnoće koje bi utjecale na rast i razvoj djeteta, kako in utero tako i u kasnijim fazama života.
Ključne riječitrudnoća prehrana folna kiselina željezo
Naslov na drugom jeziku (engleski)The need for dietary supplements in pregnancy
Povjerenstvo za obranuInes Banjari (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Pregnancy is one of the most important periods in a woman's life. During this period the body undergoes many physiological changes, and nutrition in pregnancy has been identified as a key factor in the growth and development of the fetus. The diet should be healthy, varied and balanced, to meet the needs for macro- and micronutrients for both the mother and baby. In prenatal growth and development, numerous micronutrients play a very important role; such as vitamin D and calcium which are essential for the development of fetus skeleton, folic acid prevents neural tube defects, vitamin C, which helps the absorption of extremely important iron, magnesium, which relieves spasms and others. If there is a risk of a nutrient deficit for any reason (low utilization in the body, low availability of ingredients, absorption problems etc.). Vast number of food supplements are available on the market, and their consumption can prevent different deficiencies, and the risk for different diseases, as well as the risk of unwanted events during pregnancy that
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)pregnancy nutrition folic acid iron
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:419373
PohranioSanda Hasenay