diplomski rad
Utjecaj temperature zraka na kinetiku sušenja šampinjona u fluidiziranom sloju

Danijela Mesarov (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za tehnološke operacije
Podaci o radu
NaslovUtjecaj temperature zraka na kinetiku sušenja šampinjona u fluidiziranom sloju
AutorDanijela Mesarov
Voditelj/MentorMirela Planinić (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu ispitivan je utjecaj temperature zraka na kinetiku konvekcijskog sušenja klobuka i stapki šampinjona. Sušenje je provođeno pri brzini strujanja zraka od 4,1 m/s i tempartutama zraka od 50 °C, 60 °C i 70 °C. Za aproksimaciju eksperimentalnih podataka primijenjena su tri matematička modela: Pageov, logaritamski i modiicirani Henderson-Pabis model. Najveća brzina sušenja klobuka i stapki šampinjona ostvarena je pri 70 °C. Za opisivanje kinetike konvekcijskog sušenja u fluiditiranom sloju pokazao se modificirani Henderson-Pabis model.
Ključne riječikonvekcijsko sušenje fluidizirani sloj kinetika sušenja šampinjoni
Naslov na drugom jeziku (engleski)Impact of temperature on kinetics of fluid-bed drying of champignons
Povjerenstvo za obranuSrećko Tomas
Mirela Planinić
Ana Bucić-Kojić
Sandra Budžaki
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za tehnološke operacije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-07-18
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this paper was investigation of drying temperature effect on fluid-bed drying kinetics of champignons (caps and pedicles). Drying was done in fluid-bed drier at 4,1 m/s (air velocity) and 50 °C, 60 °C and 70 °C (air temperature). Experimatal data were approximated with three mathematical models: Page, logarithmic and modified Henderson-Pabis model. The highest drying velocity was at 70 °C. Drying data are the best describes by modified Henderson-Pabis model.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)convenction drying fluid-bed drying drying kinetisc mushrooms
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:502344
PohranioIvana Šuvak