završni rad
Primjena starter kultura u prehrambenoj industriji

Barbara Petrovicky (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovPrimjena starter kultura u prehrambenoj industriji
AutorBarbara Petrovicky
Voditelj/MentorVinko Krstanović (mentor)
Sažetak rada
Starter kulture se mogu definirati kao mikrobni pripravak velikog broja stanica najmanje jednog mikroorganizma koji se dodaje sirovini u cilju proizvodnje fermentirane hrane ubrzanim i kontroliranim fermentacijskim procesom. Uloga starter kultura je sprječavanje kvarenja, povećanje higijenske ispravnosti hrane, produžavanje vijeka trajanja, poboljšanje organoleptičkih svojstava... Najvažnije grupe mikroorganizama koje su uključene u fermentaciju hrane kao starter kulture su bakterije mliječne kiseline, kvasci i plijesni. Fermentacija je jedan od najranijih oblika biotehnologije, a koristi se za konzerviranje hrane. Za fermentaciju hrane se koriste bakterije, kvasci i plijesni. Primjenjuju se u različitim fermentacijskim tehnologijama: u mliječnoj, mesnoj, pekarskoj industriji, u proizvodnji alkoholnih pića, različitog povrća, sokova od povrća, proizvodnji kave, čaja, kakaa...
Ključne riječistarter kulture fermentacija bakterije mliječne kiseline konzerviranje hrane
Naslov na drugom jeziku (engleski)Use of starter cultures in food industry
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-15
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Starter culture are microbial composition of a large number of cells of at least one microorganism which is added to the feed in order to produce a fermented food and accelerated controlled fermentation process.The role of starter cultures is to prevent food spoilage, increase hygienic quality of food, to extend shelf life of food, to improve organoleptic properties… Groups of microorganisms which are involved in the fermentation of food as a starter cultures are lactic acid bacteria, yeasts and molds. Fermentation is one of the earliest forms of biotechnology, used for food preservation. Fermentation is userd in different fermentation technologies in the dairy, meat, bakery industry, in the production of alcoholic beverages and various pickeld vegetables, vegetable juices, production of coffee, tea, cocoa...
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)starter culture fermentation lactic acid bacteria food preservation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:911965
PohranioIvana Šuvak