završni rad
Primjena efektivnih mikroorganizama u ekološkoj poljoprivredi

Filip Kolarević (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovPrimjena efektivnih mikroorganizama u ekološkoj poljoprivredi
AutorFilip Kolarević
Voditelj/MentorLidija Dujmović (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu opisane su mogućnosti primjene tehnologije efektivnih mikroorganizama u ekološkoj poljoprivredi. Jedinstvenost mikroorganizama, njihova često nepredvidiva priroda i biosintetske mogućnosti čine ih pogodnim kandidatima za rješavanjem kompliciranih problema u biološkim znanostima i drugim područjima. Razni načini na koje su se mikroorganizmi koristili posljednjih 50 godina za razvoj medicinske tehnologije, ljudskog i zdravlja životinja, obrade hrane, sigurnosti i kvalitete hrane, genetičkog inženjeringa, zaštite okoliša, poljoprivredne biotehnologije te učinkovitijeg tretiranja poljoprivrednog i komunalnog otpada predstavljaju veliko postignuće u samoj znanosti. Navedeni tehnološki napretci nebi bili ostvarivi isključivim korištenjem kemijskih i fizikalnih injženjerskih metoda, a i da su bili, nebi bili praktično ili ekonomski ostvarivi.
Ključne riječimikroorganizmi efektivni mikroorganizmi kompostiranje
Naslov na drugom jeziku (engleski)Application of effective microorganisms in ecological agriculture
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-19
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This paper describes the possibility of applying technology of effective microorganisms inecological agriculture. The uniqueness of microorganisms, their often unpredictable natureand biosynthetic capabilities has made them likely candidates for solving complicated problems in the life sciences and other fields as well. The various ways in which microorganisms have been used over the past 50 years to advance medical technology, human and animal health, food processing, food safety and quality, genetic engineering,environmental protection, agricultural biotechnology and more effective treatment of agricultural and municipal waste represent a big achievement for science itself. These technological advances would not have been possible using straightforward chemical and physical engineering methods, or if they were, they would not have been practically or economically feasible.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)microorganisms effective microorganisms composting
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:376809
PohranioIvana Šuvak