završni rad
Sirak kao sirovina u prehrambenoj industriji

Valentina Klobučarić (2017)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologije prerade žitarica
Podaci o radu
NaslovSirak kao sirovina u prehrambenoj industriji
AutorValentina Klobučarić
Voditelj/MentorDaliborka Koceva Komlenić (mentor)
Sažetak rada
Sirak (lat. Sorghum vulgare) je prosolika žitarica koja se uzgaja za prehranu čovjeka i kao stočna hrana u Africi, Indiji, Kini i Americi. Koristi se za dobivanje silaže, sijena, kao postrni usjev, za dobivanje škroba, sirupa, ulja, alkohola, metlice za metle, po čemu je i najpoznatiji u Hrvatskoj, te se nedavno počeo koristiti u prehrani zato što ne sadrži gluten, koji ne podnose osobe oboljele od celijakije. Sirak se sve više koristi i za proizvodnju biogoriva, prilikom kojeg se koristi stabljika šećernog sirka, dok se za prehranu ljudi koristi plod sirka. Za proizvodnju biogoriva potrebno je gnječiti i istiskivati sok iz stabljike te se provodi fermentacija do etanola. Mljevenjem i preradom zrna sirka može se dobiti nealkoholni napitak nazvan „Obushara“ te alkoholno piće s 3 % alkohola zvano „Omuramba“, koje potječe iz Meksika. Postoje dvije osnovne vrste sirka a to su: Andropogon sorghum – obični sirak i Andropogon sudanese – sudanska trava.
Ključne riječisirak prehrana stočna hrana biogorivo
Naslov na drugom jeziku (engleski)Sorghum as a raw material in food industry
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologije prerade žitarica
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2017-06-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Sorghum (lat. Sorghum vulgare) was crumb grain which was cultivated for human consumption as well as stock-cattle feed in Africa, India, China and America. It was used for getting the silage, hay, as well as a catch crops, for getting the starch, syrup, oil, alcohol, small broom for the brooms, which was the most common use in Croatia, and recently was use in human consumption has started because it was not contain gluten, the ingredient which people that suffer from celiac disease was not tolerate. Sorghum was more and more used for bio-fuel production, and for that purpose the stalk of sugar sorghum was used, while for the human consumption the sorghum kernel was used. For the biofuel production it was necessary to squeeze and extrude juice from the stalk and the fermentation to the ethanol was carried out. You can get nonalcoholic drink, called „Obushara“ and alcohol drink with 3 % of alcohol, called „Omuramba“, which was originally from Mexico, by grinding and by processing the sorghum grains. There are two basic kinds of sorghum: Andropogon sorghum- the usual sorghum and Andropogon sudanese- sudanese grass.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)sorghum nutrition stock-cattle feed bio-fuel
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:787859
PohranioIvana Šuvak