završni rad
Uzgoj gljiva vrste Pleurotus ostreatus

Marija Joskić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovUzgoj gljiva vrste Pleurotus ostreatus
AutorMarija Joskić
Voditelj/MentorLidija Lenart (mentor)
Sažetak rada
Gljiva bukovača je široko uzgaja u cijelom svijetu. Značajna je po bogatom sadržaju bjelančevina, masnih kiselina, vitamina i minerala. Njezina je proizvodnja znatno pod utjecajem ekoloških uvjeta poput temperature i relativne vlažnosti. Može rasti na temperaturama od 5 do 25°C, ovisno o tome radi li se o ljetnoj ili zimskoj bukovači, a optimalna vlažnost za rast je između 90 do 95 %. Uzgaja se na dva tipa supstrata, odnosno, na drvetu i na supstratu kojem osnovu čine slama, odnosno kukuruzovina, a pokazala se i vrlo podesnom za industrijski uzgoj. Ova gljiva je veoma otporna prema bolestima i rijetko obolijeva. U nekim slučajevima mogu se javiti gljivična oboljenja i bakterijske infekcije i oboljenja. Zbog jednostavnog uzgoja, mogućnosti uzgoja na različitim podlogama, velikim prinosima te velikoj temperaturnoj toleranciji uzgoj bukovače se sve više širi.
Ključne riječigljive uzgoj ekološki uvjeti supstrat
Naslov na drugom jeziku (engleski)Cultivation of Pleurotus ostreatus
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-10-15
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The oyster mushroom is widely cultivated throughout the world. It is notable because it is rich in protein, fatty acids, vitamins and minerals. Its production is significantly influenced by the environmental conditions such as temperature and relative humidity. It can grow at temperatures from 5 to 25 °C, depending on whether it is summer or winter oyster, while the optimum growth moisture is between 90-95%. It is grown on two types of substrate, on trees and on the substratum which consists of straw and corn stover. The latter one proved to be very suitable for industrial production. This fungus is very resistant to diseases and rarely affected by them. However, there are some cases where fungal and bacterial infections and diseases occur. Due to numerous factors such as the simplicity of its growth, the possibility of growth on different surfaces, high crop yield, and high tolerance to temperature, the growth of oyster mushrooms is constantly expanding.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)mushroom cultivation environmental conditions substrate
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:989380
PohranioIvana Šuvak