završni rad
Antioksidativna aktivnost majčine dušice, mažurana i peršina

Božena Marcikić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
Podaci o radu
NaslovAntioksidativna aktivnost majčine dušice, mažurana i peršina
AutorBožena Marcikić
Voditelj/MentorMirela Kopjar (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovog rada bio je odrediti udio polifenola i antioksidativnu aktivnost odabranih suhih začina: majčine dušice, mažuran i peršina. Antioksidativna aktivnost je određena primjenom DPPH i ABTS metode. Najveći udio polifenola imala je majčina dušica (2,462 g/kg), a najmanji peršin (0,615 g/kg). Najveću antioksidativnu aktivnost također je imala majčina dušica (13,234 i 33,414 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom), a najmanju peršin (5,391 i 5,559 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom). Razlika u antioksidativnoj aktivnosti određene DPPH i ABTS metodom posljedica je razlike u reaktivnosti antioksidanasa s primijenjenim sintetskim slobodnim radikalima. Određena je ovisnost između udjela polifenola i antioksidativne aktivnosti te je utvrđeno na temelju visokog koeficijenta korelacije da antioksidativna aktivnost ovisi o udjelu polifenola.
Ključne riječimajčina dušica mažuran peršin polifenoli antioksidacijska aktivnost
Naslov na drugom jeziku (engleski)Antioxidant Activity of Thyme, Marjoram and Parsley
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Kemija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-10-14
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this work was to determine polyphenol content and antioxidant activity of selected dried spices: thyme, marjoram and parsley. Antioxidant activity was determined by DPPH and ABTS method. The highest polyphenol content had thyme (2.462 g/kg), and the lowest parsley (0.615 g/kg). The highest antioxidant activity also had thyme (13.234 and 33.414 μmol TE/100 g, determined by DPPH and ABTS method) and the lowest parsley (5.391 and 5.559 μmol TE/100 g, determined by DPPH and ABTS method). Difference in antioxidant activity determined by DPPH and ABTS method can be explained by difference in reactivity of antioxidant activity with applied synthetic free radicals. Relationship between polyphenol content and antioxidant was also determined. On the basis of high correlation coefficient it can be concluded that antioxidant activity depends on polyphenol content.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)thyme marjoram parsley polyphenols antioxidant activity
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:853677
PohranioIvana Šuvak