završni rad
Proizvodi od krumpira

Kristina Vidaković (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovProizvodi od krumpira
AutorKristina Vidaković
Voditelj/MentorNela Nedić Tiban (mentor)
Sažetak rada
Prerada krumpira i zamjena potrošnje svježeg krumpira različitim oblicima konzerviranog, proteklih je desetljeća u razvijenim zemljama neprekidno rasla. Kakvoća proizvoda u velikoj mjeri ovisi o sortnim značajkama krumpira, o specifičnoj masi (težini) i kemijskom sastavu, prije svega o udjelu ukupne suhe tvari, škroba i (reducirajućih) šećera, te o uvjetima čuvanja (skladištenja) do trenutka prerade. U radu su opisani proizvodi od krumpira i njihova namjena, upravo iz razloga što potrošači sve više povećavaju zahtjeve za hranom koja omogućuje što jednostavniju pripremu i malo utrošenog vremena. Ovim zahtjevima se udovoljava razvojem i poboljšanjem procesa proizvodnje te povećanjem količine samih proizvoda, u čemu prednjače smrznuti proizvodi, osobito pommes frites. Također je opisan postupak proizvodnje minimalno procesiranog krumpira, koji danas zauzima sve značajnije mjesto.
Ključne riječikrumpir skladištenje proizvodi od krumpira
Naslov na drugom jeziku (engleski)Potato Products
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-10-02
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Potato processing and replacing the consumption of fresh potato with different types of potato products continued to grow in developed countries over the last decades. Product quality largely depends on the varietal characteristics of potatoes, on the specific gravity and chemical composition, particularly the proportion of dry matter, starch and (reducing) sugar and the storage conditions until processing. This paper describes the potato products and their uses, mostly because consumers have been increasing the demands for food that provides the simplest and shortest preparation. These requirements are being fulfilled with development and improvement of production processes and increasing amounts of the products, in which frozen products dominate, particularly French fries. Minimally processed potato production is also described, because nowadays it is getting more and more important.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)potato storage potato products
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:801013
PohranioIvana Šuvak