završni rad
HACCP sustav u preradi mlijeka

Martina Klepić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovHACCP sustav u preradi mlijeka
AutorMartina Klepić
Voditelj/MentorDrago Šubarić (mentor)
Sažetak rada
Mlijeko je emulzija mliječne masti u vodi, u kojoj se nalaze koloidno dispergirani proteini i otopljene tvari: laktoza, minerali i vitamini. Vrlo je podložno mikrobiološkom kvarenju, koje može dovesti do neprihvatljivosti proizvoda za potrošača. Upravo zbog toga HACCP sustav ima izniman značaj u mljekarskoj industriji. Ono predstavlja sustav upravljanja sigurnošću hrane, a bazira se na 7 načela. Od 2006. godine postaje zakonski obavezan u svim objektima koji posluju s hranom, time i u mljekarskoj industriji. Kod proizvodnje mlijeka postoji pet kritičnih kontrolnih točaka: prijem mlijeka u mljekaru, pasterizacija mlijeka, dodavanje vitamina, ambalaža i hladno skladištenje gotovog proizvoda. Adekvatnim provođenjem i kontrolom sustava mogućnost pojave mikrobioloških, kemijskih i fizikalnih opasnosti svodi se na minimum ili se čak uklanja.
Ključne riječimlijeko HACCP sustav kritične kontrolne točke
Naslov na drugom jeziku (engleski)HACCP System in Dairy Production
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-09-02
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Milk is an emulsion of butterfat in the water, in which we have proteins (dispersed), lactose, minerals and vitamins (dissolved substances). It is very susceptible to microbiological spoilage, which can cause non-acceptability for consumers. Therefore, HACCP system is extremely important in dairy industry. It represents food safety management system based on 7 principles. Since 2006. it has become legally obligated in every object that has contact with food, therefore in dairy industry as well. In industrial milk production there are five critical control points: entrance of milk in dairy, milk pasteurization, adding of vitamins, packaging and cold storage of finished product. Appropriate implementation and control of the system will ensure that possibility of some microbiological, chemical or physical danger to appear is on minimum.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk HACCP system critical control point
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:109762
PohranioIvana Šuvak