završni rad
Tiocijanati kumarina kao analozi prirodnim glukozinolatima

Andreja Bošnjak (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
Podaci o radu
NaslovTiocijanati kumarina kao analozi prirodnim glukozinolatima
AutorAndreja Bošnjak
Voditelj/MentorMilan Čačić (mentor)
Sažetak rada
Danas ljudi sve više konzumiraju hranu računajući i na njene sastojke koji se nalaze u malim količinama, a koji mogu imati povoljan utjecaj na zdravlje. Takve sastojke nazivamo biološki aktivne komponente hrane. Kvaliteta ovih supstanci ne mjeri se njihovom količinskom zastupljenosti, nego razinom sposobnosti da tokom svoje biološke aktivnosti mogu neutralizirati utjecaje štetnih tvari u ljudskom organizmu. Sve biološki aktivne komponente se međusobno razlikuju kako po kemijskoj strukturi tako i po funkciji u organizmu. U neke od ovih sastojaka ubrajaju se vitamini i minerali, karotenoidi, fenolni spojevi, flavonoidi, fitosteroli, izoflavoni, enzimi, tanini, glikozidi, alkaloidi, i druge. Glukozinolati pripadaju takvim tvarima koje su intenzivno istraživane na području prehrane i medicine, te se smatra da imaju antikancerogena svojstva i sudjeluju u prevenciji različitih bolesti. Zeljasto povrće je izvor dijetalnih glukozinolata, posebice jedne velike skupine – sumporni glukozinolati. Ovi spojevi ostaju netaknuti, osim ukoliko nisu u kontaktu sa enzimom mirozinazom, do kojega dolaze povredom tkiva od strane štetnika ili žvakanjem istog. Mirozinaza otpušta glukozu i izdvaja izotiocijanate iz povrća. Izotiocijanati su spojevi sa kemijskom grupom -N = C = S, koja je formirana zamjenom sumpora za kisik u izocijanat grupi. Povrće sadrži razne glukozinolate, od kojih svaki hidrolizom tvori drugačiji izotiocijanat. Izotiocijanati poput sulforafana pomažu u prevenciji raka eliminiranjem mogućih kancerogenih tvari iz tijela. Epidemiološke studije su dokazale da izloženost ljudi iztiocijanatima, konzumacijom zeljastog povrća, smanjuje rizik pojave raka, te imaju istovremeno i zaštitnu ulogu. Međutim, iako su prisutni u velikim količinama, vrlo su osjetljivi spojevi, te kuhanjem, rezanjem i obradom mikrovalovima smanjuje se njihova bioraspoloživost.
Ključne riječiglukozinolati izotiocijanati sinteze antikancerogenost
Naslov na drugom jeziku (engleski)Thiocyanates of Coumarin as Analogues of Natural Glucosinolates
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Today, people are increasingly consuming food counting on its ingredients that are found in small quantities, which can have a positive impact on health. Such substances are called biologically active food components. The quality of these substances is not measured by the quantitative representation, but the level of skills that during their biological activity can counteract the effects of harmful substances in the human body. All biologically active components are different in chemical structure and their function in the body. Some of these ingredients include vitamins, minerals, carotenoids, phenolic compounds, flavonoids, phytosterols, isoflavones, enzymes, tannins, glycosides, alkaloids, and others. Glucosinolates belong to such substances, which have been extensively studied in the field of nutrition and medicine, and is considered to have anti-cancer properties and participate in the prevention of various diseases. Cruciferous vegetables are a source of dietary glucosinolates, especially a large group - sulfur glucosinolates. These compounds remain intact, unless they are in contact with the enzyme myrosinase, which occurs tissue injury by pests or chewing it. Myrosinase releases glucose and isothiocyanate extracts from vegetables. Isothiocyanates are compounds with the chemical group-N = C = S, which is formed by substituting sulfur for oxygen in the isocyanate group. Vegetables contain a variety of glucosinolates, each form a different isothiocyanate by hydrolysis. Isothiocyanates, such as sulforaphane, help prevent cancer by eliminating potential carcinogens from the body. Epidemiological studies have shown that exposure to isthiocyanates, consumption of green leafy vegetables, reduces cancer risk, and have both a protective role. However, although present in large quantities, they are very sensitive compounds, so cooking, cutting and microwaves reduces their bioavailability.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)glucosinolates isothiocyanates synthesis anti-carcinogens
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:855108
PohranioIvana Šuvak