završni rad
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od karcinoma debelog crijeva

Filip Vučemilović (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovFunkcionalna hrana u prehrani oboljelih od karcinoma debelog crijeva
AutorFilip Vučemilović
Voditelj/MentorMilena Mandić (mentor)
Sažetak rada
Rak debelog crijeva (kolorektalni karcinom) jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti među stanovništvom razvijenog svijeta i ujedno jedan od glavnih uzroka smrti sa zabrinjavajućim porastom učestalosti. Predstavlja ozbiljan zdravstveni problem u zapadnim zemljama. Kolorektalni karcinom treći je uzročnik smrti od raka i kod muškaraca (nakon raka prostate i pluća) i kod žena (nakon raka dojke i pluća), a većina oboljelih starija je od 65 godina. Zbog različite anamneze ali i 2,5 puta veće učestalosti, rak kolona se liječi i evidentira odvojeno od raka rektuma. Glavni čimbenici koji djeluju na rizik razvoja karcinoma debelog crijeva uključuju dob i pretilost. Od prehrambenih komponenti najvažniji su unos crvenog mesa kao i voća i povrća, te unos kalcija, vitamina D, folne kiseline, alkohola, vlakana, fitonutrijenata i masnih kiselina. Iz navedenih je komponenata jasno kako upravo funkcionalna hrana zauzima posebno mjesto u prehrani oboljelih od ove bolesti, posebice ukoliko se uzme u obzir da je ovo karcinom koji je u 90% slučajeva moguće prevenirati baš kroz prehranu.
Ključne riječikarcinom debelog crijeva prehrana funkcionalna hrana
Naslov na drugom jeziku (engleski)Functional foods in nutrition of patients with colorectal cancer
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-05-31
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Colon cancer is one of the most common malignant disease among developed world population, withal, one of the main death causes with considering increasing rate. It is serious health problem in west world. Colon cancer is third leading death cancer cause among male (after prostate and lung cancer) and female (after breast and lung cancer) population. Most of them are older than 65 years. Because of different pathology and 2,5 times higher incidence, colon cancer and rectum cancer are treated and evidenced as separate. The main factors influencing risk of colorectal cancer include age and obesity. Out of all dietary components intake of red meat as well as intake of fruits and vegetables, as well as intake of nutrients such as calcium, vitamin D, folate, alcohol, fibres, fitonutrients and fatty acids are especially important. Out of all listed components it’s visible that functional foods have really special place in nutrition of those at risk of colon cancer, with special emphasize to the fact that even 90% of colon cancer could be prevented throughout nutrition.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)colon cancer nutrition functional foods
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:721008
PohranioIvana Šuvak