završni rad
Zaslađivači u prehrani dijabetičara

Đurđica Huzjak (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovZaslađivači u prehrani dijabetičara
AutorĐurđica Huzjak
Voditelj/MentorMilena Mandić (mentor)
Sažetak rada
Dijabetes je zdravstveno stanje gdje se pojavljuje puno šećera koji cirkulira u krvotoku. Najvažniji šećer koji se nalazi u tijelu je glukoza, koja je esencijalna za dobro zdravlje. Tijelo normalno regulira razinu glukoze vrlo precizno. Koncentracija krvne glukoze iznad normalnih vrijednosti na određeno vrijeme može dovesti do problema, pa je zato vrlo bitno da se dijabetes dijagnosticira rano i odmah počne tretirati na adekvatan način. Hormon koji regulira krvnu glukozu je inzulin, koji se normalno proizvodi u potrebnim količinama u gušterači. Nedostatak inzulina-kompletna ili parcijalna-je jednostavan mehanizam koji stoji iza dijabetesa, iako su bitni i drugi faktori koji isto tako imaju utjecaj. Poznata su dva tipa dijabetesa: dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2. Zaslađivači (sladila) su tvari koje dodane hrani nadopunjuju ili stvaraju sladak okus. To su supstance kompleksnog i različitog kemijskog sastava koje se upotrebljavaju radi smanjenja udjela ili zamjene saharoze u prehrambenim proizvodima da bi se snizila njihova energetska vrijednost i zadržao postojeći intenzitet slatkoće. Zaslađivači se koriste u hrani i pićima, kao zamjena za šećer. Daju sladak okus hrani i piću, ali daju manje energije od šećera. Sve do nedavno, zaslađivači su se općenito nazivali „umjetni zaslađivači“, ali se to promijenilo. Zaslađivači se razvrstavaju na one bez kilodžula (nehranjivi) i s kilodžulima (hranjivi). Na tržištu postoji hrana specijalno proizvedena za prehranu osoba oboljelih od dijabetesa. Cilj je da se poboljša kontrola nad bolešću. Obično se takva hrana proizvodi s ugljikohidratnim nadomjeskom. Problem koji se javlja u proizvodnji i korištenju takve hrane je taj da ne postoji dokaz da je takva hrana dobra i da ima blagotvoran učinak prilikom konzumiranja.
Ključne riječidijabetes zaslađivači glukoza
Naslov na drugom jeziku (engleski)Sweeteners in nutrition of diabetics
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-09-19
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Diabetes is a medical condition in which blood glucose levels are high. The most important sugar in human body is glucose, which is essential for good health. Human body normally regulates glucose level very precisely. Concentration of glucose above normal levels for a longer period of time can lead to problems, therefore it is very important to diagnose diabetes very early and start with the adequate treatment as soon as possible. Insulin is a hormon which controls glucose levels and it's produced in normal quantities in pancreas. Lack of insulin, whether complete or partial, is a base of diabetes, although other factors also have significant influence. There are two types of diabetes: diabetes type 1 and diabetes type 2. Sweeteners are compounds which added to food make sweet taste. These supstances are complex and have different chemical structure and are used to decrease or replace sucrose in food products which keep existed intensity of sweet taste. Sweeteners are used in food as sugar replacement. They give sweet taste to foods and drinks, but give less energy than sugars. Up untill recently sweeteners were called ''artificial sweeteners'' but that changed. Sweeteners are classified into nutritious and nonnutritious. On the market exist food which is specially produced for diabetics, with one main purpouse, to improve control over the disease. Usually that kind of food is produced with adequate carbohydrate replacement. The only problem is that there does not exist concrete evidence that this kind of food is good and that has beneficial effect during it's consumption.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)diabetes sweeteners glucose
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:798181
PohranioIvana Šuvak