završni rad
Opće osobine i mogućnosti primjene kvasca iz roda Saccharomyces

Antonela Šprem (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovOpće osobine i mogućnosti primjene kvasca iz roda Saccharomyces
AutorAntonela Šprem
Voditelj/MentorLidija Lenart (mentor)
Sažetak rada
Kvasci su eukariotski mikroorganizmi koji su svrstani u carstvo gljiva, s oko 1500 vrsta koje su trenutačno opisane. Saccharomyces je rod u kraljevstvu gljiva, koja uključuje brojne vrste kvasaca. Mnogi članovi ovog roda se smatraju vrlo važnim u proizvodnji hrane. Oni su jednostanične i saprofitske gljive. Jedan primjer je Saccharomyces cerevisiae, koji se koristi u izradi vina, kruha i piva. Ostali članovi ovog roda uključuju Saccharomyces bayanus, koji se koriste u izradi vina, i Saccharomyces boulardii, koji se koristi u medicini. Termin kvasac se uglavnom uzima kao sinonim za Saccharomyces cerevisiae. Saccharomyces cerevisiae je soj kvasca. To je, vjerojatno, najkorisniji soj kvasca zbog svoje upotrebe u pekarstvu i pivarstvu još od prastarih vremena. Vjeruje se da je prvotno izoliran s opne bobice grožđa (može se vidjeti kao tanka bijela prevlaka na opnama plodova tamnijeg voća kao što su šljive - nalazi se u vosku kutikule). Jedan je od najintenzivnije proučavanih eukariotskih modelnih organizama u molekularnoj biologiji i biologiji stanice kao što je to Escherichia coli za prokariote. To je mikroorganizam koji je odgovoran za najuobičajeni tip fermentacije. Stanice kvasca Saccharomyces cerevisiae su okruglog do ovalnog oblika promjera 5-10 mikrometara. Razmnožava se najčešće nespolnim načinom odnosno procesom diobe koji se naziva pupanje. „Saccharomyces“ dolazi od grčke riječi i znači „šećerna plijesan“. „Cerevisiae“ na latinskom znači „od piva“. Ostali nazivi za ovaj organizam su: pivski kvasac (iako se i ostali sojevi koriste u pivarstvu), kvasac donjeg vrenja, kvasac gornjeg vrenja, pekarski kvasac, pupajući kvasac.
Ključne riječikvasac Saccharomyces pekarski kvasac
Naslov na drugom jeziku (engleski)General yeast features and usage possibilities from Saccharomyces genre
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-10-02
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Yeasts are eukaryotic microorganisms classified in the kingdom Fungi, with 1,500 species currently described. Saccharomyces is a genus in the kingdom of fungi that includes many species of yeast. Many members of this genus are considered very important in food production. They are unicellular and saprophytic fungi. One example is Saccharomyces cerevisiae, which is used in making wine, bread, and beer. Other members of this genus include Saccharomyces bayanus, used in making wine, and Saccharomyces boulardii, used in medicine. The term yeast is often taken as a synonym for Saccharomyces cerevisiae. Saccharomyces cerevisiae is a species of yeast. It is perhaps the most useful yeast, having been instrumental to winemaking, baking and brewing since ancient times. It is believed that it was originally isolated from the skin of grapes (one can see the yeast as a component of the thin white film on the skins of some dark-colored fruits such as plums; it exists among the waxes of the cuticle). It is one of the most intensively studied eukaryotic model organisms in molecular and cell biology, much like Escherichia coli as the model bacterium. It is the microorganism behind the most common type of fermentation. S. cerevisiae cells are round to ovoid, 5–10 micrometres in diameter. It reproduces by a division process known as budding. "Saccharomyces" derives from Latinized Greek and means "sugar mold". „Cerevisiae“ comes from Latin and means "of beer". Other names for the organism are: Brewer's yeast (though other species are also used in brewing), ale yeast, top-fermenting yeast, baker's yeast, budding yeast.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)yeast Saccharomyces baker's yeast
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:291412
PohranioIvana Šuvak