završni rad
Količina proteina i reaktivnih amino skupina u zrnima pšenice zaraženim žitnim žiškom

Lucija Kučko (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovKoličina proteina i reaktivnih amino skupina u zrnima pšenice zaraženim žitnim žiškom
AutorLucija Kučko
Voditelj/MentorIvica Strelec (mentor)
Sažetak rada
Nevidljiva zaraza zrna pšenice žitnim žiškom (Sitophilus granarius L.) je jedan od glavnih problema kod skladištenja zrna zbog nedostatka brze i jeftine metode detekcije zaraze, osobito kada je mali broj zrna zaražen larvama. U ovom je radu ispitana mogućnost detekcije zaraze zrna pšenice žitnim žiškom na osnovi količine proteina i reaktivnih amino skupina. Četiri vrste ekstrakata: 50 mM Tris-HCl pufer pH 8,9, 55 % izopropanol, metanol i 20 % trikloroctena kiselina, ispitano je na sadržaj proteina metodom po Bradfordici, te sadržaj reaktivnih amino skupina o-ftaldialdehid (OPA) metodom. Rezultati pokazuju značajne razlike između zaraženih i nezaraženih zrna pšenice u sadržaju reaktivnih amino skupina.
Ključne riječiproteini pšenica reaktivne amino skupine žitni žižak
Naslov na drugom jeziku (engleski)Protein content and reactive amino groups in wheat seeds infested by granary weevil
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-10-04
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Invisible infestation of wheat seeds by granary weevil (Sitophilus granarius L.) is one of the main problems in grain storage due to the lack of fast and inexpensive methods of infestation detection, especially when small number of seeds is infected with larvae. In order to determine whether the protein and reactive amino group determination in various extracts of wheat seeds infested by Sitophilus granarius larvae could be used for detection of seed infestation, four different types of extracts: 50 mM Tris-HCl buffer pH 8.9, 55% aqueous isopropanol, methanol and 20% TCA have been examined. Extractable proteint content have been determined by Bradford method and the reactive amino groups by o-phthaldyaldehyde (OPA) method. Results showed there are significant differences in the reactive amino group content between infested and non-infested wheat seeds.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)granary weevil protein reactive amino groups wheat
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:572931
PohranioSanda Hasenay