završni rad
Virusi u hrani

Ivan Kovač (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovVirusi u hrani
AutorIvan Kovač
Voditelj/MentorHrvoje Pavlović (mentor)
Sažetak rada
Virusi su male, zarazne čestice koje se mogu umnožavati samo u živim stanicama različitih organizama. Oni mogu zaraziti bilo koju vrstu organizma: ljude, životinje, biljke, bakterije, itd. Virusna kontaminacija hrane predstavlja značajnu prijetnju za ljudsko zdravlje. Školjke, svježa hrana i pretpripremljena hrana posebno su osjetljive na kontaminaciju virusima, jer se često ne kuhaju, a dolaze u dodir s potencijalno kontaminiranom vodom, površinama i rukama radnika. U ovom radu opisuju se različite vrste virusa, njihova svojstva, raširenost, metode detekcije, bolesti koje izazivaju, te najosjetljivije namirnice.
Ključne riječivirusi kontaminacija hrana bolesti detekcija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Food viruses
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-10-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Viruses are small, infectious agents, which can replicate only in living cells of different organisms. They can infect any kind of organism: humans, animals, plants, bacteria, etc. Viral contamination of food represents a serious threat to human health. Shellfish, fresh food and ready-to-eat food are especially vulnerable to viral contamination, because they are often eaten uncooked and often come in contact with potentially contaminated water, surfaces and human hands. Different species of viruses, their properties, prevalence, detection methods and most sensitive foodstuffs are described in this paper.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)viruses contamination food diseases detection
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:298342
PohranioSanda Hasenay