završni rad
Vinogradarstvo i vinarstvo kroz povijest

Petar Blažević (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovVinogradarstvo i vinarstvo kroz povijest
AutorPetar Blažević
Voditelj/MentorAndrija Pozderović (mentor)
Sažetak rada
Vino je prehrambeni proizvod koji se dobiva iz vinskih sorti vinove loze. Ovaj rad opisuje vinovu lozu kroz povijest: predak od kojeg je nastala vinova loza, nastajanje sorti vinove loze, povijest uzgoja. Spominju se i najznačajnije vinske sorte u Hrvatskoj te najčešde bolesti i štetnici koji napadaju vinovu lozu. Drugi dio rada govori o razvoju vinogradarstva i vinarstva, primjeni sumpora u proizvodnji vina, upotrebi boca i čepova.
Ključne riječivinova loza vinogradarstvo vinarstvo sumpor podrijetlo širenje bolesti
Naslov na drugom jeziku (engleski)Viticulture and enology throughout history
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-10-13
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Wine is a food product produced from wine varieties of grapewine. This paper describes grapewine throughout history: the predecessor which the grapewine originated from, the formation of grapwine varieties and the history of its cultivation. The most important wine sorts in Croatia and most diseases and pests that attack grapewine are mentioned. The second part discusses the development of viticulture and enology, the application of sulfur in wine production, the use of bottles and corks.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)vine viticulture winemaking sulfur origins spread disease
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:836834
PohranioSanda Hasenay