završni rad
Biljna ulja oleinskog tipa

Marijana Mitrović (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovBiljna ulja oleinskog tipa
AutorMarijana Mitrović
Voditelj/MentorTihomir Moslavac (mentor)
Sažetak rada
Biljna ulja su trigliceridi, esteri masnih kiselina i alkohola glicerola, a sadrže i manje količine (1-2%) negliceridnih sastojaka. Dobivaju se iz raznih uljarica i uljarskih kultura. Biljna ulja sa još nekim drugim komponentama čine lipide, koje dijelimo na jednostavne, složene i derivate lipida. Najvažnija biljna ulja u pogledu oksidacijske stabilnosti su ulja oleinskog tipa, kod kojih dominira mononezasićena masna kiselina, (C18:1) sa dvostrukom vezom na devetom ugljikovom atomu. Suncokret je jedna od najznačajnijih sirovina za proizvodnju ulja, a visokooleinski hibridi spadaju pod biljna ulja oleinskog tipa. Druge značajne sirovine za proizvodnju ulja oleinskog tipa su uljana repica, badem itd. Svaka vrsta uljarica od kojih se dobivaju biljna ulja ima određene tehničko-tehnološke karakteristike, koje izravno utječu na kvalitetu i mogućnosti skladištenja sjemena, dok fizikalno-kemijske karakteristike ulja određuju kvalitetu i rok trajanja biljnih ulja. Tako primjerice, repičino ulje mora imati sadržaj eruka kiseline manji od 2% da bi bilo jestivo.
Ključne riječibiljna ulja oleinska kiselina tehničko-tehnološke karakteristike fizikalno-kemijske karakteristike
Naslov na drugom jeziku (engleski)Vegetables oils of the oleic type
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-10-23
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Vegetable oils are triglycerides, esters of fatty acids and glycerol, but they also contain small amounts (1-2%) of nontriglicerid ingredients. They are obtained from various oilseed crops and oil cultures. Vegetable oil with some other components form lipids, which are divided into simple, complex and derivatives of lipids. The most important vegetable oils in terms of oxidative stability are oft he oleic type, in which the monounsaturated fatty acid, (C18:1) with double bond at the ninth carbon atom, dominates. Sunflower is one of the most important raw materials oil production, and high oleic hybrids fall under the type of oleic vegetable oils. Other important raw material for the production of oils of the oleic type are rapeseed, almond, etc. Each type of seeds that produce vegetable oil have certain technical and technological characteristics, which directly affect the quality and storage features of seeds, while the physical and chemical characteristics of oil determine the quality and shelf life of the oil. For example, rapeseed oil must have erucic acid content of less than 2% to be edible.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)vegetable oils oleic acid tehnical and technological characteristics physical and chemical characteistics
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:775083
PohranioIvana Šuvak