završni rad
Konzerviranje voća i povrća zamrzavanjem

Ignac Zagorščak (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovKonzerviranje voća i povrća zamrzavanjem
AutorIgnac Zagorščak
Voditelj/MentorNela Nedić Tiban (mentor)
Sažetak rada
Među suvremenim metodama konzerviranja voća i povrća zamrzavanje zauzima jedno od najistaknutijih mjesta. Razlozi su ponajprije kakvoća smrznutih proizvoda, široka primjena i prikladnost takvih proizvoda za upotrebu, ali i mnogi drugi. Zamrzavanjem se mogu konzervirati razne vrste voća i povrća, iako su neke više a neke manje prikladne za taj način konzerviranja. Samo ono voće i povrće koje se troši u svježem stanju za pripremu salata ili deserata obično se ne zamrzava. Za zamrzavanje u pravilu služi voće i povrće u stadiju zrelosti za potrošnju (konzumne zrelosti), tj. s potpuno razvijenom bojom i aromom, te odgovarajućom teksturom, ovisno o krajnjoj namjeni i načinu obrade. Zadatak ovog rada bio je obraditi postupke i uređaje za zamrzavanje voća i povrća. Navedene su i promjene koje se dešavaju tijekom postupaka pripreme voća i povrća i samog zamrzavanja, kao i distribucije i skladištenja gotovih proizvoda.
Ključne riječikonzerviranje zamrzavanje voće povrće
Naslov na drugom jeziku (engleski)Preservation of fruit and vegetables by freezing
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-12-04
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Among modern methods of canning fruits and vegetables freezing occupies one of the most prominent places. The reasons are mainly the quality of frozen products, wide application and suitability of such products for use, and many others. Freezing can preserve a variety of fruits and vegetables, although some more and some less suitable for this method of preservation. Fruits and vegetables that are consumed in the fresh state to prepare a salad or dessert usually not frozen. To freeze a rule serves fruit and vegetables at the stage of maturity for consumption (consumer maturity), i.e., with a fully developed colour and aroma, and good textured, depending on the specific use and treatment. The task of this work was to process procedures and devices for freezing fruits and vegetables. The paper referred to the changes that occur during the preparation of fruits and vegetables and the freezing, as well as distribution and storage of finished products.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)preservation freezing fruits vegetables
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:225328
PohranioIvana Šuvak