završni rad
Zamjene za mlijeko i mliječne proizvode

Sanja Drobac (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovZamjene za mlijeko i mliječne proizvode
AutorSanja Drobac
Voditelj/MentorMilena Mandić (mentor)
Sažetak rada
Prednosti potrošnje mliječnih proizvoda povezane su sa smanjenim rizikom od gubitka koštane mase moždanog udara, metaboličkog sindroma, te smanjenim rizikom nastanka pretilosti i nekih vrsta raka. Potrebno je provesti više istraživanja u svrhu otkrivanja povezanosti potrošnje mlijeka i rizika od nekoliko poremećaja, uključujući rak jajnika i kalcifikaciju mekih tkiva. Također, potrebno je naglasiti da mlijeko osigurava više od 10% potreba za kalcijem, vitaminom D, magnezijem, fosforom, kalijem, riboflavinom, proteinima i ugljikohidratima za većinu ljudi. Budući da dio populacije čine vegani, osobe s intolerancijom na laktozu i osobe alergične na proteine mlijeka, pojavila se potreba za proizvodnjom biljnih mlijeka. Biljno mlijeko je opći pojam za bilo koje mlijeko koje nastaje kao proizvod biljnih izvora. Najčešća varijanta je sojino mlijeko, a sve češće se spominje i rižino mlijeko. Sojino mlijeko (emulzija ulja, vode i proteina) nastaje namakanjem suhih zrna soje, te ekstrakcijom s vodom. Iz koaguliranih proteina sojinog mlijeka može se proizvoditi tofu, sir od soje. Rižino mlijeko dobiva se prešanjem zrna smeđe riže u vodi. Ono dalja služi kao sirovina za proizvodnju cijelog niza proizvoda, kao jogurt i sladoled. U radu je prikazan sažetak saznanja o zamjenama za mlijeko te usporedba sastava sa sastavom kravljeg mlijeka.
Ključne riječimlijeko biljno mlijeko kalcij vegani alergije soja riža
Naslov na drugom jeziku (engleski)Substitutes for dairy products
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-07-13
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Benefits of diary product consumption are associated with reduced risk of bone loss, stroke, metabolic syndrome, and reduced risk of obesity and some types of cancer. It is necassary to conduct more research to detect association of milk consumption and risk of several disorders, including ovarian cancer and soft tissue calcification. Also, it is important to emphasize that milk provides more than 10% of daily needs for calcium, vitamin D, magnesium, phosphorus, potassium, riboflavin, proteins and carbohydrates for most people. Since part of the population are vegans, lactose intolerant people and those allergic to milk proteins, need for production of plant milks appeared. Plant milk is a general term for all kinds of milk derived from plant sources. The most common variant is soy milk, but rice milk is becoming more and more popular. Soy milk (emulsion of oil, water and proteins) is produced by soaking dried grains, and extraction with water. Coagulated proteins of soy milk can be used for tofu production, i. e. soy cheese. Rice milk is obtained by pressing grains of brown rice with water. It can be also used for production of a wide range of products such as yogurt and ice cream. This paper presents a summary of findings on milk alternatives and comparison with composition of cow milk.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk plant milk calcium vegans allergy soy rice
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:467161
PohranioIvana Šuvak