završni rad
Laktoferin - funkcionalna komponenta širokog spektra djelovanja

Daria Nieder (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovLaktoferin - funkcionalna komponenta širokog spektra djelovanja
AutorDaria Nieder
Voditelj/MentorDaniela Čačić Kenjerić (mentor)
Sažetak rada
Laktoferin je protein izgrađen od 700 aminokiselina koji pripada u skupinu transferina. Budući da ima sposobnost reverzibilnog vezanja Fe3+, postoje dva oblika: apolaktoferin i hololaktoferin. Laktoferin kao multifunkcionalan protein posjeduje antimikrobna, antibakterijska, antiviralna, antifungalna, antiparazitna, te antikancerogena svojstva. Osim toga posjeduje i enzimsku aktivnost, te sudjeluje u oblikovanju imuniteta. Dva su načina dobivanja laktoferina: izolacija, kojom se dobiva nativni laktoferin; te rekombinantna DNA tehnologija, kojom se dobiva rekombinantni laktoferin. Danas laktoferin ima široku primjenu i to u dojenačkim formulama, jogurtu, obranom mlijeku, hrani za životinje, proizvodima za njegu kože, proizvodima za oralnu njegu. Osim toga, laktoferin se primjenuje i kod trudnica i to: kod trudnica koje pate od anemije i hipoferemije (umjesto željezovog sulfata koji izaziva nuspojave); te u prevenciji korioamnionitisa koji rezultira preuranjenim porodom.
Ključne riječilaktoferin transferin željezo imunitet izolacija trudnoca anemija hipoferemija korioamnionitis
Naslov na drugom jeziku (engleski)Lactoferrin - functional component with wide spectrum of activity
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-09-07
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Lactoferrin is a protein of 700 amino acids that belongs to a group of transferrin. Since it has the ability of reversible binding of Fe3+, there are two forms: apolactoferrin and hololactoferrin. Lactoferrin as a multifunctional protein possesses antimicrobial, antibacterial, antiviral, antifungal, antiparasitic and anticarcinogenic properties. In addition, it possesses enzymatic acivity and participates in modulation of immune system. There are two ways in which lactoferrin can be produced: isolation, which gives native lactoferrin; and recombinant DNA technology, which gives recombinant lactoferrin. Today lactoferrin has a wide application in infant formulas, yogurt, skim milk, animal feed, skin care products, oral care products. Besides, it is also applied in pregnant women suffering of anaemia and hypoferremia (instead of ferrous sulphate, which causes side effects); and in prevention of chorioamnionitis resulting in premature birth.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)lactoferrin transferrin iron immunity isolation pregnancy anaemia hypoferremia chorioamnionitis
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:458558
PohranioIvana Šuvak