završni rad
Primjena mliječnih kultura u prehrambenoj industriji

Josipa Ćakarun (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovPrimjena mliječnih kultura u prehrambenoj industriji
AutorJosipa Ćakarun
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu cilj je prikazati primjenu mliječnih kultura u prehrambenoj industriji te njihov terapijski učinak na čovjeka. U sastavu mliječnih kultura nalaze se određene vrste bakterija mliječne kiseline koje utječu na željena senzorska, hranjiva, dijetetska i terapijska svojstva krajnjeg proizvoda. U prehrambenoj industriji pri dobivanju određenih mliječnih proizvoda koriste se čiste bakterije mliječne kiseline, tzv. starteri. Fermentirani mliječni napitci su najpopularniji komercijalni industrijski proizvodi zbog unosa probiotičkih mikroorganizama u ljudski probavni sustav. Bitne prednosti probiotika za ljudski organizam su lakša probavljivost, održava se ravnoteža crijevne mikroflore, inhibira se rast štetne mikroflore te druga ljekovita svojstva.
Ključne riječimliječna kiselina starteri probiotici
Naslov na drugom jeziku (engleski)Application of dairy cultures in food industry
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-10-01
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this paper is to show application of dairy cultures in food industry and their therapeutic activity on humans. As part of te diary cultures we can find certain types of lactic acid bacteria that affect preferred sensory, dietetic and therapeutic properties of the final product. The food industry uses clear lactic acid bacteria, so called starters, as part of acquisition of certain diary products. Fermented dairy products are the most popular commercial industry for the intake of probiotic microbes in the human digestiv system. Main benefits of probiotics for human organism are easier digestibility, maintains the balance of intestinal microflora, inhibits the growth of harmful microflora and they have other medicinal properties.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)lactic acid starters probiotics
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:729546
PohranioIvana Šuvak