diplomski rad
Proizvodnja novih tipova sireva na obiteljskom gospodarstvu Vidmar u Hrvatskoj Dubici

Jelena Vidmar (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovProizvodnja novih tipova sireva na obiteljskom gospodarstvu Vidmar u Hrvatskoj Dubici
AutorJelena Vidmar
Voditelj/MentorJovica Hardi (mentor)
Sažetak rada
Zadatak rada bio je proizvesti nove tipove sira na obiteljskom gospodarstvu Vidmar u Hrvatskoj Dubici, te ispitati osnovna fizikalno-kemijska i senzorska svojstva. Nakon nekoliko probnih proizvodnih šarži, s zadovoljavajućim rezultatima, proizvedeni su sirevi za podrobnije ispitivanje. U 3 šarže su proizvedeni polutvrdi sirevi i polutvrdi dimljeni sirevi. Svi sirevi bili su na zrenju 5, 12 i 22 dana. Provedeno je senzorsko ocjenjivanje s 8 ocjenjivača sustavom od 20 ponderiranih bodova. Na osnovi rezultata senzorskog ocjenjivanja sirevi su svrstani u proizvode vrhunske kakvoće. Provedene fizikalno-kemijske analize su pokazale da su sirevi izvanredne i ujednačene kakvoće. Rezultati su pokazali da su proizvodi bili visoke kakvoće, unatoč skromnim uvjetima proizvodnje, bez napredne tehnologije.
Ključne riječisir polutvrdi sir obiteljsko gospodarstvo fizikalno-kemijska svojstva senzorska svojstva
Naslov na drugom jeziku (engleski)Production of some new types of semi-hard cheeses on "Vidmar" husbandry located in Hrvatska Dubica
Povjerenstvo za obranuVinko Krstanović
Jovica Hardi
Vedran Slačanac
Daliborka Koceva Komlenić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-09-28
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of the present work was to produce new types of cheese on Vidmar husbandry in Hrvatska Dubica, as well as to determine basic physic - chemical and sensory properties of produced cheeses. After a few pilot batches with satisfactory results, cheeses for the examinations were produced. Semi-hard and smoked semi-hard cheeses were produced in 3 batches. Cheeses were matured during 5, 12 and 22 days, respectively. Sensory evaluation was performed by 8 panelists according to 20 pondered points method. According to the evaluation results, all of the cheeses has been classified in high quality products. Obtained physic - chemical analyses show that examined cheeses had excellent and equable quality. This could be concluded in spite of the advanced technology using and lowly conditions of manufacture.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)cheese semi-hard cheese husbandry physic-chemical properties sensory properties
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:759591
PohranioSanda Hasenay