završni rad
Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje čaja od kamilice u tvornici Jan-spider d.o.o.

Marija Komar (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovKontrola kvalitete tijekom proizvodnje čaja od kamilice u tvornici Jan-spider d.o.o.
AutorMarija Komar
Voditelj/MentorJurislav Babić (mentor)
Sažetak rada
Čajem zovemo napitak koji dobijemo namakanjem osušenih dijelova biljaka u vodi. Smatra se da potiče iz Kine. Crni, zeleni, oolong i bijeli čaj proizvode se od obradenog i osušenog lišća zimzelene biljke Camellia sinensis. Ostale vrste čajeva su: Rooibos, biljni, voćni te aromatizirani čajevi. Čaj od kamilice se ubraja u biljne čajeve. Kamilica je jedna najpoznatija ljekovita biljka, a njeni sastojci i aktivne tvari predmet su mnogih istraživanja. Cilj istraživanja bio je kontrola kvalitete tijekom proizvodnje čaja od kamilice u tvornici Jan – Spider d.o.o. određivanjem ukupnog pepela, eteričnih ulja, te udjela vode. Rezultati provedenih fizikalno – kemijskih analiza ukazuju da su dobivene vrijednosti unutar onih propisanih prema Ph. Eur. 5, a korištene sirovine su bile vrlo dobre kvalitete.
Ključne riječičaj kamilica pepeo eterična ulja mineralne tvari
Naslov na drugom jeziku (engleski)Quality control during production of chamomile tea in the factory Jan - Spider Ltd.
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-06-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The tea is a drink made by soaking plants in hot water. It comes from China. The black, green, oolong and white tea are produced from the processed and dried leaves of evergreen plant Camellia sinensis. Other types of teas are Rooibos, herbal, fruit and flavored teas. Chamomile tea is one of the herbal teas. Chamomile is the best-known medicinal plant. Its ingredients and active substances are well researched, and also recommended by doctors. The aim of the research of this work is the control of quality during production of chamomile tea in the factory Jan – Spider Ltd. by the determination of total ash, essental oils and the water content. The results of the physico - chemical analysis showed that the values obtained within those prescribed by Ph. Eur. 5th. Used raw materials are of high quality.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)tea chamomile ash essential oils minerals
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:739373
PohranioIvana Šuvak