završni rad
Minimalno procesirana hrana

Tanja Šarić (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovMinimalno procesirana hrana
AutorTanja Šarić
Voditelj/MentorAndrija Pozderović (mentor)
Sažetak rada
Pod pojmom „minimalno procesirana hrana“ podrazumijeva se hrana visoke kakvoće kojoj su sačuvane originalne organoleptičke i nutritivne značajke sirovine, zbog blažih uvjeta primjenjenih pri njenom procesiranju.Zajednička karakteristika svim ovim tehnikama je da se tretiranje materijala odvija pri nižoj temperaturi i sam proces traje kratko vrijeme [2,3]. Održivost ovakvih proizvoda traje vrlo kratko, a najveću opasnost predstavljaju mikroorganizmi, jer je moguća kontaminacija hrane iz zraka ili predmeta s kojima hrana dolazi u kontakt. U proizvodnji minimalno procesirane hrane umjesto standardnih termičkih postupaka primjenjuju se drugi postupci kao što su:pakiranje u modificiranoj atmosferi u kombinaciji sa hlađenjem, “sous vide“ postupak i pakiranje u vakumu,elektromagnetsko zračenje,ultrazvuk,obrada visokim tlakom,oscilirajuće magnetsko polje,obrada ohmskim zagrijavanjem,pulsirajuće električno polje, pulsirajuće svjetlo, tribomehanička obrada, konzerviranje preprekama. [2,4,5]. Namjera je održavanje integriteta prirodnih sastojaka.
Ključne riječiminimalno procesirana hrana hrana
Naslov na drugom jeziku (engleski)Minimally processed foods
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-10-27
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The term "minimally processed foods" means food of high quality which are preserved the original organoleptic and nutritional characteristics of raw materials, due to milder conditions applied at its characteristic processing. All of these techniques are treatment takes place at lower temperature and the process takes short time [2,3]. The sustainability of these products has a very short period and represent a major threat to organisms, because of the possible contamination from the air or objects with which food comes into contact. In the production of minimally processed foods instead of the standard thermal procedures apply to other procedures such as modified atmosphere packaging in combination with cooling, "sous vide" process and packaging in a vacuum, electromagnetic radiation, ultrasound treatment of high blood pressure, oscillating magnetic field, the processing of ohmic heating, pulsed electric field, pulsed light, tribomechanical processing, canning obstacles. [2,4,5]. The intention is to maintain the integrity of ingredients
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)minimally processed foods food
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:962911
PohranioIvana Šuvak