završni rad
SIR TRAPIST

Andrea Varžić (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovSIR TRAPIST
AutorAndrea Varžić
Voditelj/MentorJovica Hardi (mentor)
Sažetak rada
Originalni sir Trapist su radili redovnici Trapisti. Oni jedini znaju tajnu spremanja sira. U Banja Luci su sir Trapist počeli proizvoditi još 1882.godine. Sir je bio nadaleko poznat kao i drugi proizvodi, redovnika samostana Marija Zvijezda. Prodavao se i proizvodio sve do kraja drugog svjetskog rata kada je tadašnja vlast oduzela imovinu samostanu i potjerala dio redovnika. Od tada je postao sinonim za sve polu tvrde sireve. Peter Mohor je posljednji koji je znao tajnu proizvodnje sira Trapista, a on je preminuo 1996. godine. Cilj ovog rada je prikazati put sira Trapista iz Francuske do Banje Luke, odakle se proširio po mnogim zemljama, prvenstveno u zemljama bivše Austrougarske monarhije. Na tom putu Hrvatska ga je prihvatila kao svoj sir kroz cijelo prošlo stoljeće. Nadalje će se prikazati proces proizvodnje sira Trapista, njegova organoleptička svojstva.
Ključne riječisir Trapist samostan Marija Zvijezda
Naslov na drugom jeziku (engleski)Cheese Trapist
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-10-15
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Original cheese Trapist Trapissts monks have worked. They only known the secret of saving the cheese. In Banja Luka as cheese Trappists produced 1882. year. Cheese was widely known other products, the monks of the monastery Marija Zvijezda. Cheese Trapist be produced and sold until the end of World War 2 when the then govrnment seized property and set part of the monastery monks. Has since become synonymous with all semihard cheeses. Peter Morh final was that he knew the secret of Trappists cheese and he died in 1996. the aim of this study was to show the path of cheese from the French to Banja Luka, where it was spread across many countries, especially of the former Austro- Hungarian monarchy. Croatia on the way it is taken as its own through the last century. Will further describe the process of produce Trappist cheese, its senorsy properties
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)cheese Trappist monastery Marija Zvijezda
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:225377
PohranioIvana Šuvak