završni rad
Funkcionalna svojstva brusnice

Nives Stojanović (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovFunkcionalna svojstva brusnice
AutorNives Stojanović
Voditelj/MentorDaniela Čačić Kenjerić (mentor)
Sažetak rada
Brusnica kao ljekovita biljka je već dugo poznata. Od listova i plodova se prave ljekoviti čajevi, od svježih plodova se prave sokovi, pripremaju džemovi i ukusni umaci i jela, a plodovi se mogu čuvati smrzavanjem ili sušenjem. Poseban značaj brusnice temelji se na aktivnosti antocijana (antocijanidina), poskupine spojeva iz grupe flavonoida, konkretno cijanidinima i petunidinima koji imaju odavno poznat antikancerogeni učinak. Bioflavonoidi imaju i jako antibakterijsko djelovanje tako su istraživanja pokazala da brusnice mogu spriječiti pojavu infekcije urinarnog trakta (E. colli). Također, brusnice djeluju na uništenje bakterije Helicobacter pylori, koja je uzročnik čira na želucu, smanjuju rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa. Brusnica pomaže i pri obnovi vida, smanjuje šećer u krvi, što je itekako korisno za dijabetičare. Plodovi brusnice su iznimno cijenjeni u prehrani osoba izloženih stresu, te u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Sveukupno gledano, brusnica je značajna funkcionalna namirnica koja predstavlja neiscrpan izvor istraživanja.
Ključne riječibrusnica bioflavonoidi antibakterijsko djelovanje infekcije urinarnog trakta prevencija kardiovaskularnih bolesti
Naslov na drugom jeziku (engleski)Functional properties of cranberries
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-05-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Cranberry is a well known medicinal plant. Fruits and leafs are used to make medicinal teas, and fresh fruits to make juice, prepare jams, tasteful souces and dishes. Fruits can also be stored by freezing or drying. Special importance of cranberry is based on the presence of antocianes (antocianidines), specificaly cianidines and petunidines, which have strong anticancerogenic effect. Bioflavonoids have also shown antibacterial activity, and researches have shown that they can prevent infections of urinary tract (E.colli). Also, cranberries are good in reducing Heliobacter pylori which causes ulcer, and may reduce the amount of dental plaque-causing oral bacteria. Cranberries help in regeneration of vision, and decreases blood sugar, what is very important for diabetics. Cranberry fruits are especially appreciated in the nutrition of people exposed to stress, and in prevention of cardiovascular diseases. Altogether, cranberry represents an important functional product and inexhaustible source of many researches.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)cranberry bioflavonoids antibacterial activity infections of urinary tract prevention of cardiovascular diseases
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:520623
PohranioIvana Šuvak