završni rad
Proizvodi bez glutena

Josip Zeko (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologije prerade žitarica
Podaci o radu
NaslovProizvodi bez glutena
AutorJosip Zeko
Voditelj/MentorMarko Jukić (mentor)
Sažetak rada
Celijakija je bolest koja se može opisati kao netolerancija glutena. Gluten je protein koji nalazimo u pšeničnom zrnu. Postoje mnoge žitarice koje zamjenjuju taj pšenicu u proizvodima bez glutena, pa je stvorena dijeta koja se smatra jedinim lijekom za tu bolest. Neke od žitarica koje mogu konzumirati oboljeli od celijakije su : riža, kukuruz, pseudožitarice, sirak, amarant, heljda, soja. Kako bi proizvodi napravljeni od tih sastojaka bili bliži pšeničnom kruhu kvalitetom i okusom u njih se dodaju različiti poboljšivači, poput hidrokoloida. Također kako bi se nadomjestili proteini koji se gube manjkom glutena, u te proizvode se dodaju proteini koji potječu iz mlijeka, surimija i jaja.
Ključne riječicelijakija prehrana bez glutena riža škrob hidrokoloidi proteini
Naslov na drugom jeziku (engleski)Gluten free products
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologije prerade žitarica
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-11-03
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Celiac disease is a condition where people are intolerant to gluten. Gluten is a protein found in wheat kernel. There are a lot of cereals that can replace wheat, so a gluten free diet was the only cure for this disease. Some of the ingredients that are allowed in gluten free diet are: rice, corn, pseudo cereals, amaranth, sorghum, soy and buckwheat. Bread production from these cereals was requesting addition some additives, like a hydrocolloids. Furthermore, in gluten free bread wheat proteins was replace with proteins from surimi, egg proteins and dairy proteins.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)celiac disease gluten free diet rice starch corn soy hydrocolloids proteins
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:766354
PohranioIvana Šuvak