završni rad
Probiotici u mljekarskoj industriji

Maja Mladenović (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovProbiotici u mljekarskoj industriji
AutorMaja Mladenović
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
Probiotici su pojedinačne ili mješovite kulture živih mikroorganizama, koji imaju povoljan učinak na organizam domaćina. Njihovo je djelovanje klinički ispitano i dokumentirano. Kao probiotici se najcešće koriste bakterije mliječno-kiselog vrenja iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium. Imaju povoljan učinak kod proljeva, konstipacije, alergija, karcinoma, infekcija mokraćnog sustava te smanjuju štetan utjecaj lijekova, osobito antibiotika. U fermentirane mliječne proizvode pored probiotika se dodaju i prebiotici, koji pospješuju preživljavanje probiotika.
Ključne riječiprobiotici
Naslov na drugom jeziku (engleski)Probiotics in the dairy industry
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-11-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Probiotics are single or mixed culture of live microorganisms that have beneficial effects on the host organism. Their activity is clinically tested and documented. As probiotics are commonly used lactic acid bacteria fermentation of the genus Lactobacillus and Bifidobacterium. Have a beneficial effect in diarrhea, constipation, allergies, cancer, urinary tract infections and reduce the harmful effects of drugs, particularly antibiotics. In fermented dairy products, the probiotics and prebiotics are added, which promotes the survival of probiotics.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)probiotics
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:166118
PohranioSanda Hasenay