završni rad
Proizvodnja kalcij-oksida i saturacionog plina u tvornici šećera Sladorana d.d. u Županji

Olivera Dominković (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovProizvodnja kalcij-oksida i saturacionog plina u tvornici šećera Sladorana d.d. u Županji
AutorOlivera Dominković
Voditelj/MentorJurislav Babić (mentor)
Sažetak rada
Šećer je danas jedan od glavnih sastojaka svakodnevne prehrane. Šećer (saharoza) koji se nalazi na tržištu proizveden je uglavnom iz šećerne trske i šećerne repe. Tehnološki postupak proizvodnje šećera iz šećerne repe uglavnom je kontinuirani postupak, a odvija se po fazama procesa koje su međusobno povezane u tehnološku cjelinu. U postupku čišćenja difuznog soka uklanjaju se u što većoj mjeri otopljeni nešećeri i suspendirane nečistoće. Nečistoće u difuznom soku ometaju kristalizaciju saharoze čime znatno smanjuju količinu proizvedenog šećera (iskorištenje). CO2 je plin slabo kiselog okusa. U obliku saturacijskog plina, zajedno sa kalcij-oksidom (CaO), dobiva se razgradnjom kalcij karbonata djelovanjem visoke temperature. Kalcij-oksid i CO2 se koriste za čišćenje difuznog soka koji se dobije difuzijom saharoze iz šećerne repe.
Ključne riječišećerna repa šećer ugljični dioksid kalcijev oksid
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-10-14
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Sugar is one of the main ingredients of daily diet. Sugar (sucrose) that is on the market is produced mainly from sugar cane and sugar beet. The technological process of sugar production from sugar beet is mainly a continuous process and occurs at stages that are interconnected in a technological entity. In the process of cleaning diffuse juice are removed as much as possible nešeceri dissolved and suspended impurities. Impurities in the diffusion juice hinder the crystallization of sucrose, which significantly reduce the amount of sugar produced (yield). CO2 gas is slightly sour taste. In the form of gas saturation, together with calcium oxide (CaO), is obtained by decomposition of calcium carbonate effect of high temperature. Calcium oxide and CO2 are used to clean diffuse juice obtained by diffusion of sucrose from sugar beet.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)sugar beet sugar carbon dioxide calcium oxide
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:705064
PohranioIvana Šuvak