završni rad
Primjena lančane reakcije polimerazom u razlikovanju sorti višanja

Marina Viljevac (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovPrimjena lančane reakcije polimerazom u razlikovanju sorti višanja
AutorMarina Viljevac
Voditelj/MentorIvica Strelec (mentor)
Sažetak rada
Lančana reakcija polimerazom (polymerase chain reaction - PCR) je metoda umnažanja određenog odsječka molekule DNA u in vitro uvjetima. Ova metoda se primjenjuje u molekularnoj biologiji, medicini, forenzici, a sve više nailazi i na uporabu u analizi hrane kao i za potrebe oplemenjivačkog programa i međusobno razlikovanje sorti. Cilj je ovog rada bio ispitati mogućnost razlikovanja različitih sorti višanja primjenom lančane reakcije polimerazom. Ukupna genomska DNA izolirana je iz listova različitih sorti višanja primjenom CTAB metode, a čistoća izolirane DNA provjerena spektrofotometrijski i elektroforezom u agaroznom gelu. Nakon provjere čistoće, uzorci DNA su podvrgnuti lančanoj reakciji polimerazom gdje se uz primjenu mikrosatelitskih biljega umnažala sekvenca DNA na lokusu EMPA1, a potom su produkti PCR-a analizirani elektroforezom u poliakrilamidnom gelu. Rezultati analize su pokazali da je izolirana ukupna genomska DNA intaktna i zadovoljavajuće čistoće. Elektroforetska analiza umnoženih PCR produkata mikrosatelitske regije DNA višanja na lokusu EMPA1, upućuje na mogućnost primjene PCR u razlikovanju različitih sorti višanja.
Ključne riječilančana reakcija polimerazom (PCR) DNA spektrofotometrija elektroforeza
Naslov na drugom jeziku (engleski)Application of pcr in sour cherry variety differentiation
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-06-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Polymerase chain reaction (PCR) is technique of in vitro amplification of a desired sequence (fragment) of DNA. Today, PCR has been used as common technique in molecular biology, medicine, forensic, as well as in food diagnostics, agricultural breeding programme and variety differentiation. The aim of this study was to investigate possibility of PCR application in sour cherry variety differentiation. Complete genome DNA was isolated from leaves of different sour cherry varieties by modified CTAB method, and purity of isolated DNA’s were determined by spectrophotometry and agarose electrophoresis. Afterwards, isolated DNA samples were subjected to PCR using microsatellite markers, and amplified DNA fragments on locus EMPA1, were analysed by polyacrylamide electrophoresis. Obtained results showed that sour cherry’s isolated genome DNA was intact and of satisfactory purity. Electrophoretic analysis of PCR products of microsatellite DNA regions of locus EMPA1 indicates possibility of PCR application in sour cherry variety differentiation.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)polymerase chain reaction DNA spectrophotometry electrophoresis
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:183505
PohranioIvana Šuvak