završni rad
Proizvodnja i mikrobiološka svojstva vučenog tijesta

Kristina Šimonji (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovProizvodnja i mikrobiološka svojstva vučenog tijesta
AutorKristina Šimonji
Voditelj/MentorHrvoje Pavlović (mentor)
Sažetak rada
Listovi za pite i savijače pripadaju skupini drugih pekarskih proizvoda. Prema vrsti upotrijebljenih sastojaka i načinu izrade, drugi pekarski proizvodi razvrstavaju se i stavljaju na tržište pod nazivom: burek, savijače, krafne, krušne mrvice i krušne kokice, lužnati proizvodi i smjese za oblaganje. Listovi za pite i savijače su posebna skupina drugih pekarskih proizvoda za koju je proizvođač dužan donijeti proizvođačku dokumentaciju. Osnovne sirovine za proizvodnju ovih proizvoda su brašno, voda, škrob i aditivi. Tehnološki proces proizvodnje se sastoji od osam povezanih dijelova: prihvat i skladištenje sirovina, izrada zamjesa, ekstrudiranje, sušenje listova tijesta, namatanje listova tijesta na bubanj, kondicioniranje i skladištenje. Tijekom procesa proizvodnje procesni sustavno se provodi nadzor tehnoloških parametara i karakteristika proizvoda u određenim fazama procesa. Mikroklimatski uvjeti se prate kako bi gotov proizvod bio zdravstveno ispravan i mogao se plasirati na tržište.
Ključne riječitijesto vučeno tijesto
Naslov na drugom jeziku (engleski)Production and microbiological properties of drawing dough
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-09-10
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Sheets of pies and rolls belong to a group of other bakery products. According to the type of ingredients used and method of production, other bakery products are classified and placed on the market under the name: burek, rolls, donuts, bread crumbs and bread popcorn, alkali products, the mixture coating. Sheets of pies and rolls are the special group of the other bakery products and manufacturer is obligated to bring the manufacturing documentation for its production. Basic raw materials for the production sheets of pies and rolls are flour, water, starch and additives. Technological process of production sheets of pies and rolls consists eight related parts: receiving and storing of raw materials, production of mixed ingredients, extruding, drying sheets of dough, reeling sheets of dough on the drum, conditioning and storage. During the process of production sheets of pies and rolls process technological parameters and characteristics of product at certain stages of the process is controled. Microclimatic conditions are monitored so the final product is microbiologically safe and could be the placed on the market.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)dough drawing dough
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:485378
PohranioIvana Šuvak