završni rad
Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka

Ana Tomas (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovKontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka
AutorAna Tomas
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka je vrlo širok proces ispitivanja mlijeka. Svojstva i sastav mlijeka ovise o velikom broju činitelja, zbog kojih nastaju određene razlike. Za ispitivanje kakvoće mlijeka uzimaju se uzorci za utvrđivanje bjelančevina, mliječne masti, točke ledišta, broja mikroorganizama, broja somatskih stanica te za utvrđivanje inhibitornih tvari. Pojedine metode su i opisane kao što je Gerberova metoda određivanja udjela masti, određivanje bjelančevina po Kjeldahlu, određivanje točke ledišta i određivanje broja mikroorganizama. Osim tih analiza bitna su i ispitivanja organoleptičkih svojstava mlijeka: boje, mirisa, okusa, izgleda i konzistencije pri čemu treba paziti o organoleptičkim pogreškama koje se tu pojavljuju. Ove metode ispitivanja kakvoće mlijeka su međunarodno priznate jer se koriste propisi IDF-a, AOAC i WHO.
Ključne riječimlijeko kakvoća
Naslov na drugom jeziku (engleski)Control and evaluation of quality milk
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-10-03
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Control and evaluation of quality milk is a very wide process of testing milk. Properties and composition of milk depends on many factors, which arise because of certain differences. For measuring the quality of the milk samples were taken for determination of protein, fat, freezing point, the number of microorganisms, the number of somatic cells and to determine inhibitornih matter. Some methods are described as Gerbera method of determining the share of fat, protein by Kjeldahl determination, determination of freezing point and determining the number of microorganisms. Besides the analysis and testing are essential organoleptic characteristics of milk: the color, smell, taste, appearance and consistency with organoleptic should be careful about errors that occur there. This method of testing the quality of milk are internationally recognized as the use regulations and the IDF, AOAC and the WHO.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk quality
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:492692
PohranioIvana Šuvak