završni rad
Determinacija bakterija roda Salmonella

Mateja Zagorščak (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovDeterminacija bakterija roda Salmonella
AutorMateja Zagorščak
Voditelj/MentorHrvoje Pavlović (mentor)
Sažetak rada
Salmonella u prehrambenoj industriji zauzima značajno mjesto kao jedan od najznačajnijih kontaminata hrane koji je patogen za čovjeka. U čovjeka uzrokuje salmoneloze. Salmoneloza je bakterijska infekcija tankog i debelog crijeva. U prirodi, postoji jedna vrsta (Salmonella enterica) sa sedam podvrsta. Od najveće je važnosti prevencija kontaminacije živežnih namirnica od strane inficiranih životinja ili ljudi. S peradi, mesom, jajima i drugom hranom, mora se pravilno rukovati i treba ju pravilno termički obraditi, spremiti i čuvati u hladnjaku. Provode se mnoga istraživanja radi dobivanja rezultata koji su važni radi usporedbe i pronalaženja odgovarajućih rješenja za sprečavanje bolesti uzrokovanih salmonelama. Pravilnim rukovanjem i kontrolom hrane, te pitke vode, može se spriječiti pojava salmonela.
Ključne riječiSalmonela salmoneloze enterobakterije
Naslov na drugom jeziku (engleski)Determination of bacterial genus Salmonella
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-10-19
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Salmonella occupies an important place in the food industry as one of the most dangerous contaminant of food, which is pathogen for humans. In humans it causes salmonellosis. Salmonella is a bacterial infection of the small and large intestine. There is only one species of salmonella (Salmonella enterica) with seven subspecies. Of the most importance is prevention of food contamination by infected animals or people. Poultry, meat, eggs and other foods must be properly handled and it should be properly cooked, stored and kept refrigerated. Researches are made to compare the results that are important and find appropriate solutions for the prevention of diseases caused by salmonella. Proper handling and control of food and drinking water, can prevent the occurrence of salmonella.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Salmonella salmonellosis enterobacteria
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:056298
PohranioIvana Šuvak