završni rad
Proizvodnja alkohola u tvornici šećera "Sladorana" u Županji

Tamara Popović (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovProizvodnja alkohola u tvornici šećera "Sladorana" u Županji
AutorTamara Popović
Voditelj/MentorJurislav Babić (mentor)
Sažetak rada
Šećerna repa (lat. Beta vulgaris) industrijska je biljka koja se uzgaja radi proizvodnje šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom korijenu. Melasa je nusproizvod koji zaostaje nakon finalne kristalizacije šećera. Melasa se sastoji od vode, saharoze, glukoze, fruktoze te različitih nešećera koji nisu uklonjeni tijekom procesa čišćenja difuznog soka. Alkoholno vrenje se u prirodi odvija spontano uz djelovanje mikroorganizama od kojih su najvažniji kvasci. Etanol se danas u industrijskim uvjetima proizvodi najčešće iz nafte te iz šećernih i škrobnih sirovina. Alkoholna fermentacija se odvija u dva koraka tako što prvo piruvat prelazi u acetaldehid i CO2, a zatim acetaldehid i NADH prelaze u etanol i NAD+.
Ključne riječišećerna repa melasa šećer
Naslov na drugom jeziku (engleski)Production of alcohol in sugar factory „Sladorana“ in Županja
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-10-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Sugar beet (lat. Beta vulgaris) is an industrial plant which is cultivated mostly of sugar production and its root contains high concetration of sucrose. Molasses is by-product which lapse after final sugar crystalization. It is composed of water, sucrose, glucose, fructose and different non sugar components which weren't abstracted during the process of cleaning diffuse juice. Alcohol fermentation is in progress under the influence of microorganisms of which most important are yeasts. Industrial ethanol is produced in two ways, the first one is produced from petroleum and the other from sugar and starch raw material. Alcohol fermentation is in progress in two steps where the first step includes how pyruvate proceedes to acetylaldehid and CO2, then acetylaldehid and NADH proceed to ethanol and NAD+.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)sugar beet molasses sugar
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:780771
PohranioIvana Šuvak