završni rad
Hrana bez glutena
završni rad

Milica Maletić (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovHrana bez glutena : završni rad
AutorMilica Maletić
Voditelj/MentorInes Banjari (mentor)
Sažetak rada
Celijakija je nasljedni, imunosno posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena. Bolest se može razviti u bilo kojoj životnoj dobi. Jedini znanstveno dokazano učinkoviti tretman za oboljele od celijakije je striktna i doživotna bezglutenska dijeta. Bezglutenska dijeta znači izbjegavanje i najmanjih količina glutena u prehrani, sva hrana i lijekovi koji sadrže gluten iz pšenice, raži, ječma ili njihovih derivata moraju se eliminirati jer čak i minimalne količine glutena mogu biti štetne. Standard u postavljanju dijagnoze celijakije u odrasloj populaciji je biopsija sluznice tankog crijeva i serološki testovi. Kliničku je obradu potrebno izvršiti prije isključivanja glutena iz prehrane. Osim celijakije gluten kod ljudi može izazvati još dva poremećaja: alergiju i osjetljivost na gluten. Uspiješno liječenje postiže se adekvatnom edukacijom pacijenta. Bolesnici koji se ne liječe imaju veće zdravstvene probleme od bolesnika koji se pravilno pridržavaju bezglutenske prehrane. Cilj ovog rada je prikazati sve aspekte celijakije te dati uvid u bezglutense proizvode koji se koriste u liječenju oboljelih.
Ključne riječicelijakija hrana bez glutena žitarice zob prehrambene smjernice
Naslov na drugom jeziku (engleski)Gluten free foods
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Celiac disease is a multisystemic disorder that occurs as a result of an immune response to ingested gluten in genetically predisposed individuals. It can develop at any point in time during life. The only scientifically proven treatment for celiac disease is a strict lifelong adherence to a gluten-free diet. All foods and medications containing gluten from wheat, rye, barley or their derivatives are eliminated as even small quantities of gluten may be harmful. Intestinal biopsy and serologic tests are the standard in diagnosing adult celiac disease. Clinical testing should be done before initiating a gluten-free diet. Besides celiac disease, there are two forms of gluten-related diseases: wheat allergy and gluten sensitivity. Patient education is crucial to successful treatment. Patients with untreated celiac disease have greater health risks than those who adhere to this treatment. The aim of this paper is to give an insight in all aspects of celiac disease, with emphasis on gluten free foods which are used to treat celiac patients.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)celiac disease gluten free foods cereals oats dietary guidelines
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:812168
PohranioSanda Hasenay