završni rad
Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje šlag pjene u tvornici Podravka

Danijela Mesarov (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovKontrola kvalitete tijekom proizvodnje šlag pjene u tvornici Podravka
AutorDanijela Mesarov
Voditelj/MentorJurislav Babić (mentor)
Sažetak rada
Šlag pjena je prašak za pjenastu kremu s aromom vrhnja i vanilinom. Osnovni sastojci šlag pjene su : ugljikohidrati, šećeri, masti, mlijeko, aditivi, emulgatori, regulatori kiselosti, arome. Proces razvoja proizvoda temelji se na poboljšanju industrijskih procesa, razvoju novih proizvoda te unapređenju postojećih koji prate najnovije trendove na području prehrane te zadovoljavanju zahtjeva, želja i potreba potrošača. Razvojem novih kvalitetnih proizvoda koji zadovoljavaju potrebe organizma za energijom i hranjivim tvarima te pravilnim označavanjem tih proizvoda Podravka utječe na formiranje pravilnih prehrambenih navika potrošača. Služba senzorike i nutricionizma provodi interna i eksterna testiranja potrošača na zahtjev razvojnih službi i marketinga sa svrhom razvoja proizvoda koji svojom organoleptičkom kvalitetom trebaju zadovoljiti skupine potrošača kojima su namijenjeni. Paralelno s time svakodnevno se radi na unapređenju postojećih proizvoda u skladu s najnovijim trendovima u tehnologijama i sirovinama. Korištenjem sirovina s blagotvornim utjecajem na ljudski organizam te razvojem usmjerenim prema funkcionalnim proizvodima ostvaruje se briga za zdravlje potrošača. Bliskom suradnjom s dobavljačima nastoje se prilagoditi i optimizirati sirovine kako bi se dobili što kvalitetniji i prikladniji gotovi proizvodi.
Ključne riječišlag pjena šećer masti mlijeko aditivi
Naslov na drugom jeziku (engleski)Quality control during manufacturing cream foam factory Podravka
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-11-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Cream foam powder is foamy cream flavored with cream and vanilinom. the basic ingredients of whipped foams are: carbohydrates, sugars, fats, milk, additives, emulsifiers, acidity regulators, aroma. The process of product development based on improving industrial processes, developing new products and improving existing covering the latest trends in food and meeting requirements, desires and needs of consumers. Development of new quality products that meet the needs of the body for energy and nutrients and regular checking of these products podravka influences the proper dietary habits of consumers. Service sensors and nutrition conducted internal and external testing at the request of customer development services for the purpose of marketing and product development that its organoleptic quality should satisfy the consumer groups that they are intended. Parallel to this day is to improve existing products in accordance with the latest trends in technology and resources using raw materials with a beneficial influence on the human body and directed towards the development of functional products is achieved for health care consumers. Close cooperation with suppliers are trying to adjust and optimize the raw material to get it done better and more convenient products. Optimization of production processes tends to develop products that directly or indirectly affect the savings of material, energy and water, reducing the consumption of resources in production.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)cream foam sugar fat milk additives
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:363241
PohranioIvana Šuvak