završni rad
Opće osobine bakterija porodice Enterobacteriaceae

Ines Lačanin (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovOpće osobine bakterija porodice Enterobacteriaceae
AutorInes Lačanin
Voditelj/MentorMarija Halt (mentor)
Sažetak rada
Znanstvena disciplina koja se bavi proučavanjem bakterija zove se bakteriologija. Bakterije su najbrojnija skupina mikroorganizama. Bitne su u biološkoj evoluciji i osnova su svakog hranidbenog lanca. Prema morfološkim, fiziološkim osobinama i načinu javljanja bakterije možemo podijelili u nekoliko porodica. Jedna od porodica koje obuhvaćaju je i porodica Enterobacteriaceae ili crijevne bakterije koje se nalaze u probavnom sustavu ljudi i životinja. Među najvažnijim rodovima porodice Enterobacteriaceae su rodovi Escherichia, Salmonella, Schigella, Klebsiellae, Enterobacter, Serratina, Proteus, Yersinia i Erwinia. Bakterije imaju pozitivno i negativno djelovanje u ljudskom životu. Onečišćuju hranu i izvor su infekcija i zaraznih bolesti pa na taj način predstavljaju veliki problem u cijelom svijetu. Prevencijom je moguće spriječiti kontaminaciju hrane. Zaštita namirnica i sama higijena pogona i tehnološkog procesa proizvodnje najbolji je način prevencije od kontaminacije mikroorganizmima.
Ključne riječibakterije Enterobacteriaceae Escherichia Salmonella Schigella Klebsiellae Enterobacter Serratina Proteus Yersinia Erwinia
Naslov na drugom jeziku (engleski)General characteristics of bacteria of the family Enterobacteriaceae
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-10-15
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Bacteriology is the scientific discipline that studies bacteria, the most numerous group of microorganisms. Bacteria are important in biological evolution and represent the basis of every food chain. Bacteria can be divided into several families, according to their morphological and physiological characteristics and the mode of appearance. One of the families is the Enterobacteriaceae or enteric bacteria, found in the digestive system of humans and animals. The most important branches of the family Enterobacteriaceae include Escherichia, Salmonella, Schigella, Klebsiellae, Enterobacter, Serratina, Proteus, Yersinia, and Erwinia. Bacteria exhibit both the positive and the negative effect on humans. They pollute food and represent a source of infections and infectious diseases and thus represent a major problem worldwide. It is possible to prevent contamination of food. Protection of food and the hygiene of the facility and the technological process of production are the best means of prevention of microbial contamination.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)bacteria Enterobacteriaceae Escherichia Salmonella Schigella Klebsiellae Enterobacter Serratina Proteus Yersinia Erwinia
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:676022
PohranioIvana Šuvak