Naslov Optimiranje postupka razgradnje stanične stjenke svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) metodom odzivnih površina
Naslov (engleski) Optimize the degradation of cell walls of fresh baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae) RSM
Autor Sanela Đalić
Mentor Mirela Planinić (mentor)
Mentor Ana Bucić-Kojić (pomoć pri izradi, neposredni voditelj)
Član povjerenstva Srećko Tomas (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Mirela Planinić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Ivica Strelec (član povjerenstva)
Član povjerenstva Ana Bucić-Kojić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek (Zavod za procesno inženjerstvo) (Katedra za mehaničke, toplinske i separacijske procese) Osijek
Datum i država obrane 2010-12-23, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija Inženjerstvo
Sažetak Cilj istraživanja bilo je određivanje optimalnih uvjeta razbijanja stanične stjenke svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) ultrazvučnom homogenizacijom i optimizacija provdbe procesa metodom odzivnih površina, kako bi se oslobodio unutarstanični sadržaj, a da pri tome ne dođe do denaturacije proteina. Analiziran je utjecaj parametara procesa; ciklusa od 0,4 – 07 – 1 s, amplituda 40 – 70 – 100 %, omjera S/L 0,3 – 0,8 – 1,3 g + 20 mL pufera i vremena trajanja procesa razbijanja stanične stjenke od 5 – 10 – 15 minuta, u odnosu na ukupnu koncentarciju proteina koja je za date uvijete iznosila 11,03 mg/gs.t.. Metodom odzivnih površina određeni su uvjeti ekstrakcije proteina (ciklus 1, amplituda 100%, omjer S/L 0,03 (0,6 g + 20 mL pufera) i vrijeme od 15 minuta) pri kojima je modelom predviđen maksimalan prinos proteina od 17,38 mg/gs.t.. Za opisivanje ekstrakcije ukupnih proteina uspješno je korišten linearni model koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima, uz to da nije postignut maksimum funkcije, znači potrebna su daljnja ekperimetalna istraživanja za postizanje optimalnih uvjeta razbijanja stanične stjenke kvasca.
Sažetak (engleski) The aim was to determine the optimal conditions for breaking the cell walls of fresh baker's yeast (Saccharomyces crevisiae) ultrasonic homogenization and optimization process provdbe RSM in order to release intracellular contents, and that when it comes to protein denaturation. The influence of process parameters, cycle 0.4 - 07 - 1 with amplitude 40 - 70 - 100%, the ratio S / L from 0.3 t- 0.8 - 1.3 g + 20 mL of buffer and time consuming process of breaking up cell walls 50 - 10 - 15 minutes, compared to the total concentration of protein was given conditions was 11,03 mg / gs.t.. RSM to approximate the conditions for protein extraction (Cycle 1, the amplitude of 100%, the ratio of S / L 0.03 (0.6 g + 20 mL buffer) and time of 15 minutes) at which the model provided a maximum yield of protein 17,38 mg / gs.t.. To describe the extraction of total protein was successfully used linear model showed good agreement with experimental data, in addition to not reached the maximum function, means are needed ekperimetalna further research to achieve the optimal conditions for breaking the cell walls of yeast.
Ključne riječi
ultrazvuk
ekstrakcija
kvasac
Saccharomyces cerevisiae
proteini
metoda odzivnih površina
Ključne riječi (engleski)
ultrasound
extract
yeast
Saccharomyces cerevisiae
proteins
Response Surface Methodology
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:109:534366
Studijski program Naziv: Prehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: dodiplomski Akademski / stručni naziv: diplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva (dipl. ing.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2015-11-06 13:29:41