diplomski rad
Optimiranje postupka razgradnje stanične stjenke svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) metodom odzivnih površina

Sanela Đalić (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za tehnološke operacije
Podaci o radu
NaslovOptimiranje postupka razgradnje stanične stjenke svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) metodom odzivnih površina
AutorSanela Đalić
Voditelj/MentorMirela Planinić (mentor)
Sažetak rada
Cilj istraživanja bilo je određivanje optimalnih uvjeta razbijanja stanične stjenke svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) ultrazvučnom homogenizacijom i optimizacija provdbe procesa metodom odzivnih površina, kako bi se oslobodio unutarstanični sadržaj, a da pri tome ne dođe do denaturacije proteina. Analiziran je utjecaj parametara procesa; ciklusa od 0,4 – 07 – 1 s, amplituda 40 – 70 – 100 %, omjera S/L 0,3 – 0,8 – 1,3 g + 20 mL pufera i vremena trajanja procesa razbijanja stanične stjenke od 5 – 10 – 15 minuta, u odnosu na ukupnu koncentarciju proteina koja je za date uvijete iznosila 11,03 mg/gs.t.. Metodom odzivnih površina određeni su uvjeti ekstrakcije proteina (ciklus 1, amplituda 100%, omjer S/L 0,03 (0,6 g + 20 mL pufera) i vrijeme od 15 minuta) pri kojima je modelom predviđen maksimalan prinos proteina od 17,38 mg/gs.t.. Za opisivanje ekstrakcije ukupnih proteina uspješno je korišten linearni model koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima, uz to da nije postignut maksimum funkcije, znači potrebna su daljnja ekperimetalna istraživanja za postizanje optimalnih uvjeta razbijanja stanične stjenke kvasca.
Ključne riječiultrazvuk ekstrakcija kvasac Saccharomyces cerevisiae proteini metoda odzivnih površina
Naslov na drugom jeziku (engleski)Optimize the degradation of cell walls of fresh baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae) RSM
Povjerenstvo za obranuSrećko Tomas
Mirela Planinić
Ivica Strelec
Ana Bucić-Kojić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za tehnološke operacije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-12-23
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim was to determine the optimal conditions for breaking the cell walls of fresh baker's yeast (Saccharomyces crevisiae) ultrasonic homogenization and optimization process provdbe RSM in order to release intracellular contents, and that when it comes to protein denaturation. The influence of process parameters, cycle 0.4 - 07 - 1 with amplitude 40 - 70 - 100%, the ratio S / L from 0.3 t- 0.8 - 1.3 g + 20 mL of buffer and time consuming process of breaking up cell walls 50 - 10 - 15 minutes, compared to the total concentration of protein was given conditions was 11,03 mg / gs.t.. RSM to approximate the conditions for protein extraction (Cycle 1, the amplitude of 100%, the ratio of S / L 0.03 (0.6 g + 20 mL buffer) and time of 15 minutes) at which the model provided a maximum yield of protein 17,38 mg / gs.t.. To describe the extraction of total protein was successfully used linear model showed good agreement with experimental data, in addition to not reached the maximum function, means are needed ekperimetalna further research to achieve the optimal conditions for breaking the cell walls of yeast.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)ultrasound extract yeast Saccharomyces cerevisiae proteins Response Surface Methodology
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:534366
PohranioSanda Hasenay