diplomski rad
Prebiotički učinak meda i antagonizam probiotičke bakterije Lactobacillus casei prema Listeria monocytogenes tijekom čuvanja fermentiranih mlijeka

Senka Presečan (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovPrebiotički učinak meda i antagonizam probiotičke bakterije Lactobacillus casei prema Listeria monocytogenes tijekom čuvanja fermentiranih mlijeka
AutorSenka Presečan
Voditelj/MentorJovica Hardi (mentor)
Vedran Slačanac (komentor)
Sažetak rada
U radu je istražen utjecaj probiotičkih fermentiranih napitaka od kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka sa dodatkom bagremovog i kestenovog meda u udjelima od 2 % i 5 % prema patogenoj bakteriji Listeria monocytogenes. Za inokulaciju mlijeka korištena je monokultura Lactobacillus casei. Praćena je promjena aktivne kiselosti, titracijske kiselosti, te promjena broja probiotičkih bakterija nakon 25 sati fermentacije (nulti dan), te tijekom 21 dana čuvanja. Utvrđen je povoljan utjecaj dodatka meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka. Pri tome je utjecaj kestenovog meda bio izražajniji od bagremovog meda. Probiotički napitak od kozjeg mlijeka s dodatkom kestenovog meda je pokazao jači inhibitorni učinak u usporedbi s probiotičkim napitkom od kravljeg i sojinog mlijeka s dodatkom kestenovog meda, a pri tome je inhibicijski učinak jače bio izražen kod udjela meda od 5 %.
Ključne riječimlijeko bakterije Lactobacillus casei med Listeria monocytogenes inhibicija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Prebiotic effect of honey and antagonistic effect of Lactobacillus casei against Listeria monocytogenes during storage of fermented milks
Povjerenstvo za obranuVinko Krstanović
Jovica Hardi
Vedran Slačanac
Jurislav Babić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-10-06
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Antagonistic effect of fermented cow's, goat's and soy milk with addition of acacia and chestnut honey (2 and 5%) against pathogen Listeria monocytogenes was examined. Milk was fermented by the use of Lactobacillus casei. Changes in pH values, titrable acidity and viable cells number were measured after 25 hours of fermentation, as well as during 21 days of storage. Addition of honey positively influenced on fermentation rate in cow's, goat's and soy milk. Chestnut honey stronger influenced to enhance of fermentation rate than chestnut honey. Probiotic beverage produced from goat’s milk with acacia honey strongly inhibited the growth of Listeria monocytogenes compared with these of cow’s and soy milk. Inhibitory potential was better expressed in the case of 5% of chestnut honey addition.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk bacteria Lactobacillus casei acacia honey chestnut honey Listeria monocytogenes inhibition of the pathogen growth
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:593910
PohranioSanda Hasenay