završni rad
Topljiva vlakna i sitost
završni rad

Suzana Leovac (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovTopljiva vlakna i sitost : završni rad
AutorSuzana Leovac
Voditelj/MentorMilena Mandić (mentor)
Sažetak rada
Svako ljudsko biće unosi u svoje tijelo prehrambena vlakna, samo neki u manjim količinama, a neki u većim. Stanovnici zapadne Europe trebali bi gotovo duplo više prehrambenih vlakana unositi u svoje tijelo. Prehrambena vlakna predstavljaju tvari koje su neprobavljive za enzime i prolaze nerazgrađena kroz probavni sustav pri čemu vrše pogodne radnje koje rezultiraju, između ostalih, apsorpcijom kolesterola u tankom crijevu. Prehrambena vlakna mogu biti topljiva i netopljiva. U ovom radu podrobnije su objašnjena topljiva prehrambena vlakna. Mnogim istraživanjima dokazano je da osobe koje konzumiraju hranu bogatu prehrambenim vlaknima imaju manji rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti. S druge strane, sitost, koja predstavlja osjećaj čovjekova stanja bez težnje za jelom,može se prikazati putem indeksa sitosti obzirom na najčešće namirnice koje čovjek unosi u tijelo.U dodiru s vodom,vlakna jako bubre povećavajući volumen hrane i tako stvaraju duži osjećaj sitosti u želudcu. Radi znanstveno dokazanog utjecaja prehrambenih vlakana na brojne fiziološke i biokemijske procese, prehrambena vlakna se smatraju funkcionalnim sastojcima namirnica čija konzumacija može bitno doprinijeti smanjenju rizika od pojave brojnih bolesti.
Ključne riječiprehrambena vlakna apsorpcija kolesterol sitost smanjen rizik bolesti
Naslov na drugom jeziku (engleski)Solubility of fibres and satiety
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Every human being takes dietary fibers in its body, some of them less, some of them more, while Western population should almost double the intake of dietary fibers in their bodies. Dietary fibers represent substances that are indigestible to enzymes and pass undigested through the digestive system, by which they do convenient actions that result, among others, with absorption of cholesterol in small intestine. Dietary fibers can be soluble and insoluble. This work clearly explains soluble fibers and their elements. Many studies have proven that people consuming fiber rich food have less chances of getting cardiovascular diseases. On the other hand, satiety, which represents feeling of fullness by humans, can be shown via its Index, considering the most common groceries that human takes. In touch with the water they swell increasing the volume of food and result with a longer feeling of satiety. Because of scientifically proven effects of dietary fibers in many physiological and biochemical processes they are considered as a components of functional foods, whose consumption can significantly contribute to reducing the risk of many diseases.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)soluble dietary fibers absorption cholesterol satiety reduced risk of diseases
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:208694
PohranioSanda Hasenay