završni rad
Kemijski sastav i svojstva meda i propolisa

Ivana Divković (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovKemijski sastav i svojstva meda i propolisa
AutorIvana Divković
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
Med je slatki gusti sok kojeg proizvode pčele medarice od cvjetnog nektara ili od medene rose. U kemijski sastav meda ulaze šećeri (fruktoza i glukoza u najvećoj mjeri), voda, organske kiseline, proteini, vitamini i minerali. Najvažnija svojstva meda su kristalizacija, vrenje, higroskopičnost meda i njegova specifična težina, viskozitet meda, boja, okus i aroma meda. Med se, prema podrijetlu, dijeli na nektarni med i medljikovac. Nadalje med se prema geografskom podrijetlu dijeli na planinski i poljski, i po botaničkom podrijetlu na monoflorni i poliflorni. Propolis je ljekoviti proizvod, smolaste konzistencije, žute do tamnosmeđe boje, slabog mirisa koji pčele medarice (Apis melifera L.) skupljaju s pupoljaka i kore drveća. Propolis sadrži, biljne smole, vosak ,eterična, ulja, vitamine, mikroelemente. Propolis pokazuje antibakterijsko, antivirusno, antimikrobno ,antikancerogeno imunostimulaciono i druga djelovanja. Najveća primjena propolisa je u liječenju medom i proizvodima meda.
Ključne riječimed propolis
Naslov na drugom jeziku (engleski)Chemical composition and characteristics of honey and propolis
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-10-19
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Honey represents a sweet, thick juice produced by honeybees from floral nectar or honeydew. Honey contents fructose and glucose in the largest amounts. Except glucose and fructose, in it is basic composition honey content water, organic acids, proteins, vitamins and minerals. The most important characteristics and specific weight, viscosity, color, taste and aroma. According to its origin, two types of honey can be distinguished: nectar honey and honey dewed. Furthermore, honey is classified to mountain and field according to geographic origin, and according to botanic origin to monofloral and polyfloral. Propolis is a healthy prooduct, resinous, yellow or dark brown, with a weak smell that honey bees ( Apis melifera L. ) collect from buds and tree barks. Propolis consists herbal resin, wax, ethereal oils, vitamins and microelements. Propolis shows antibacterial, antivirus and antimicrobial effect. It also helps in preventing of carcinogenic diseases and stimulates immune system. The area where it is used the most is apitherapy.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)honey propolis
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:373142
PohranioIvana Šuvak